Alle categorieën

Top 20 specificaties van een laptop: waar op letten bij de aankoop?

Top 20 specificaties van een laptop: waar op letten bij de aankoop?

Waar moet je op letten als je een laptop wilt kopen? Verschillende specificaties zijn belangrijk. Zoals het RAM-geheugen, de processor en het besturingssysteem. Je vindt jouw ideale laptop ook door het budget en het beeldschermformaat te bepalen. Dit zijn de 20 belangrijkste specificaties om rekening mee te houden als je een nieuwe laptop wilt kopen.

 

Laptop kopen: de belangrijkste specificaties op een rij

Gebruik

Dagelijks gebruik: deze laptops zijn geschikt voor het uitvoeren van de dagelijkse taken. Zoals het beantwoorden van e-mails, surfen op het internet of tekstverwerking. De belangrijkste specificaties zijn de schermgrootte, schermresolutie en de batterijduur.

Studie of school: voor een studie of voor school heb je een laptop nodig die elke uitdaging aankan. Voor standaard schoolwerk is een Chromebook misschien voldoende, maar sommige opleidingen vragen grafische taken. Let dan vooral op de grafische kaart.

Zakelijk: een laptop voor zakelijk gebruik moet hoge prestaties bieden. Het geheugen en de snelheid van de processor zijn belangrijk, evenals de beveiliging en de draagbaarheid.

Gamen: een gaming laptop biedt een vloeiende ervaring door specificaties als een krachtige grafische kaart, veel RAM geheugen en een processor met een hoge kloksnelheid.



Type laptop

Als je een nieuwe laptop wilt kopen heb je de keuze uit 2 verschillende typen. De gewone draagbare laptops en zogenaamde 2-in-1 of hybride laptops. Deze hebben in de meeste gevallen een draaibaar scherm en een toetsenbord dat je los kunt koppelen. Deze keuze is het meest geschikt als je jouw laptop ook als een tablet wilt gaan gebruiken.

Besturingssysteem

Windows OS: een Windows besturingssysteem is eenvoudig in gebruik. Het heeft tevens de meest uitgebreide compatibiliteit van alle bekende besturingssystemen voor laptops.

Chrome OS: dit besturingssysteem is web gebaseerd en biedt veel snelheid. Laptops met Chrome OS zijn ideaal voor studie, maar ook voor dagelijks gebruik. Bestanden worden automatisch geüpload naar de cloud waardoor je geen extra opslag nodig hebt. 

Mac OS: dit besturingssysteem vind je op Apple laptops en is zeer gebruiksvriendelijk. Daarnaast werkt het naadloos samen met andere Apple apparaten. Niet alle software is compatibel met het Mac OS besturingssysteem. Ook voor gamen zijn ze minder geschikt.


 

Processor of CPU

Basis: zoek je een laptop voor normaal gebruik? Dan zijn een AMD Ryzen processor of een Intel Pentium, Celeron of Core i3 ideaal. Ze zijn krachtig genoeg voor dagelijkse taken. Gemiddeld: wil je een krachtiger laptop, kies dan voor een Ryzen 5 of Intel Core i5 processor. Deze processors zijn betaalbaar, maar wel snel en responsief. Ze zijn geschikt voor dagelijkse taken, maar ook voor het spelen van lichte games op de laptop. Krachtig: zoek je een laptop voor gaming, foto- en videobewerking of andere zware programma’s? Kies dan voor een laptop met een Ryzen 7, Intel Core i7 of Intel Core i9.

RAM geheugen

Bij het kopen van een laptop is het RAM-geheugen een belangrijke specificatie. Dit bepaalt het vermogen van de laptop. Voor basistaken en tekstverwerking is 4 GB tot 8 GB RAM voldoende. Voor grote bestanden en programma's is 16GB of 32GB een betere keuze.

Opslag

HDD: biedt veel ruimte voor je bestanden van 500 GB tot zelfs 3TB. Deze harde schijf is wel langzamer dan een SSD. Houd er dus rekening mee dat het laden langer kan duren. SDD: deze opslag is veel sneller dan een HDD maar biedt wel minder opslagruimte. Ze verbruiken ook minder stroom waardoor de batterij langer meegaat. Ze hebben geen bewegende onderdelen en zijn schokbestendig. De laptop is ook stiller in gebruik.



Beeldschermformaat

Het beeldschermformaat is een belangrijke specificatie bij het kopen van een laptop. De schermgrootte wordt diagonaal gemeten en aangegeven in inches. Het formaat  kan variëren van 12 inch tot 17 inch. Een laptop met een 13 inch scherm is compact en ideaal voor onderweg. Een 17 inch laptop is groter en zwaarder, maar ideaal voor gamers of zakelijk gebruik. 15,6 inch is het meest gekozen beeldschermformaat voor een laptop.

Beeldschermresolutie

Een laptop beeldscherm bevat miljoenen pixels. De schermresolutie zegt iets over het totale aantal. Des te hoger het aantal, des te scherper de beelden. De meeste schermen zijn minimaal 1920x1080 pixels of Full HD 1080p. Je hebt ook laptops met een 4k scherm. Des te hoger de schermresolutie, des te meer batterij het verbruikt en des te meer kracht er nodig is voor beeldweergave. Deze laptops hebben vaak ook een speciale grafische kaart.

Poorten en connectiviteit

Let bij de aanschaf van een laptop ook op de beschikbare poorten, het aantal en het type. Zoals USB-A, USB-C, HDMI en SD-kaart. Veelzijdigheid is belangrijk. Zeker als je meerdere apparaten tegelijk wilt aansluiten. Zoals externe monitoren, printers of opslagapparaten.

Grafische kaart of GPU

Geïntegreerde grafische kaart: moderne processors hebben ingebouwde graphics. De RAM wordt gedeeld met die van de laptop. Ze zijn geschikt voor dagelijks gebruik, maar zullen moeite hebben met het spelen van games of andere grafisch intensieve taken. GPU: deze GPU’s hebben een eigen grafische chip en RAM. Ze zijn sneller en bieden betere prestaties. Je hebt een laptop met een dedicated GPU nodig als je van plan bent je laptop te gebruiken voor gaming en videobewerking bijvoorbeeld. Populaire grafische kaarten zijn NVIDIA's GeForce RTX en GTX series en AMD Radeon RX560X.

 

Formaat en gewicht

Als je een laptop wilt kopen die je makkelijk met je mee kunt nemen, is draagbaarheid een belangrijke specificatie. Zoek dus naar laptops die licht van gewicht zijn. Houd daarbij ook rekening met het beeldschermformaat van de laptop die je graag wilt kopen.

Accucapaciteit

Als je een laptop wilt kopen voor dagelijks of zakelijk gebruik, zijn de levensduur van de batterij en de energiezuinigheid belangrijke factoren. Let op het beeldscherm formaat, maar ook op de processor.  Des te zwaarder de specificaties zoals het formaat, de processor en de grafische kaart, des te meer energie de batterij verbruikt. Tegenwoordig heb je ook de keuze uit laptops met een energiezuinige processor, speciaal voor mobiel gebruik. 

 

Toetsenbord

Ook het toetsenbord is een belangrijke specificatie voor een laptop. Let onder andere op toetsenbordverlichting, de aanwezigheid van een touchpad of de mogelijkheid tot vingerafdrukherkenning. Verlichting is vooral makkelijk als je werkt bij weinig licht.

Design van de laptop

Het design van een laptop heeft zeker ook een functionele kant. Een slank design zorgt er bijvoorbeeld voor dat de laptop lichter en makkelijker mee te nemen is. Sommige laptops hebben een 2-in-1 functie. Deze kun je ook als tablet gebruiken omdat het scherm draaibaar is. Dit noemen we flip-covers. Deze laptops hebben vaak ook een touch beeldscherm.

Budget

Als je een laptop wilt kopen weeg je jouw eisen en je budget tegen elkaar af. Houd rekening met het soort taken dat je wilt uitvoeren. Laptops die hogere prestaties leveren en geschikt zijn voor zware taken, zijn vaak duurder. Door je behoeften en budget af te wegen, vind je altijd een laptop die binnen jouw prijsklasse kan voldoen aan jouw wensen en behoeften.

Accessoires

Als je een laptop wilt kopen, let dan op de meegeleverde accessoires. Zoals een ingebouwde webcam en een muis, of een laptoptas bijvoorbeeld. Bedenk ook welke accessoires je bij je laptop wilt gebruiken en of het apparaat hier compatibel mee is.

Beveiligingsopties en anti-virus

De meeste laptops hebben tegenwoordig een ingebouwde anti-virusbescherming. Zoals Apple Macbooks met Mac OS bijvoorbeeld. Ook Windows laptops hebben soms een ingebouwde antivirus. Deze software hoef je in dat geval niet apart te kopen of te installeren.

Garantiebepalingen

Als je een laptop wil kopen, is het ook belangrijk om op de garantievoorwaarden van de leverancier of merk te letten. Heb je alleen garantie op de hardware en het systeem? Of valt een vroegtijdig defect aan de accu of aan het beeldscherm ook onder de garantie?

Merk

Er zijn ontzettend veel merken laptops. Zoals Acer, Asus. Dell en Apple. Ze maken laptops in verschillende prijsklassen, waarbij Apple zich vaak in het duurdere segment bevindt. Door eerst het beschikbare budget te bepalen, zoek je eenvoudig een merk dat daarbij past.

Klantenreviews

Naast de bovenstaande specificaties van een laptop, zijn ook de klantenreviews van belang. Dit zijn ervaringen van echte gebruikers. Lees ze aandachtig door en weeg voor jezelf af welke plus en minpunten voor jou het belangrijkste zijn.

Gerelateerde artikelen

Beste Apple AirPods: 4e generatie AirPods in 2024

Beste Apple AirPods: 4e generatie AirPods in 2024

Maa 29, 2024 #AirPods

Wat zijn de beste AirPods van dit moment? Goed nieuws voor de liefhebbers van deze Apple oordopjes. In 2024 kunnen we de 4e generatie AirPods verwachten in 2 uitvoeringen.

Top 3 MacBooks: MacBook Air 2024 met M3 chip

Top 3 MacBooks: MacBook Air 2024 met M3 chip

Maa 29, 2024 #Laptops

Wat zijn de 3 beste MacBooks van dit moment? We kunnen je alvast verklappen dat de nieuwe MacBook Air 2024 mét M3 chip in de top 3 staat van beste laptops van Apple.

De beste Windows laptops van dit moment

De beste Windows laptops van dit moment

Maa 29, 2024 #Laptops

De meeste draaien op het Windows 11 besturingssysteem. Deze software kun je straks ook updaten naar het nieuwe Windows 12 besturingssysteem.