Alle categorieën

tot


Software: verschillende soorten computer software en hun functies

Software is er ook voor de computer. Voor particulier of zakelijk gebruik bijvoorbeeld. Voorbeelden van populaire software zijn spraakherkenningssoftware of pc-optimalisatie software. Dit worden ook wel pc-optimizers genoemd. Ze verbeteren de prestaties van de computer. Ook brandsoftware wordt veel gebruikt. Bijvoorbeeld voor het branden van CD’s.

Wat is brandsoftware voor de computer en hoe werkt het?

Met brandsoftware kun je een cd of een dvd branden. Misschien omdat je nog foto- of videomateriaal op de computer hebt staan dat je graag wilt beluisteren of bekijken. Tegenwoordig zijn veel computers al standaard uitgerust met brandsoftware. Echter zijn de mogelijkheden dan vrij beperkt. Met de juiste software kun je een cd of dvd ook rippen of voorzien van graphics of een menu. Dat kan met de onderstaande brandsoftware voor pc’s.

  • Nero 9
  • Roxio Creator NXT Pro 9
  • Toast 20 Pro

 

Optimalisatie software voor de computer

Zoals de naam al doet vermoeden, gebruik je deze software om de prestaties van je computer te verbeteren. Zoals de snelheid bijvoorbeeld. Naarmate een computer ouder wordt of intensief wordt gebruikt, neemt de snelheid af. Door het installeren van optimalisatie software kun je interne problemen oplossen waardoor de prestaties van je pc beter worden.

De software gaat op zoek naar dubbele bestanden en applicaties, maar kan ook de harde schijf defragmenteren om ruimte voor opslag vrij te maken waardoor de pc sneller wordt.

Spraakherkenningssoftware

Ook spraakherkenningssoftware wordt steeds vaker gebruikt op computers. Met deze software kan jouw pc stemgeluid overzetten in een tekstbestand, of juist andersom. Daarnaast kan het een virtuele assistent aansturen en kun je de pc stemcommando’s geven.

De voordelen van spraak- of stemherkenningssoftware

De voordelen van spraak- of stemherkenningssoftware.

Snel tekstbestanden maken

Kun je niet zo snel typen of lukt dit om andere redenen niet? Dan kun je spraakherkenningssoftware ook gebruiken om bestanden snel te documenteren. Dit wordt ook wel dicteren genoemd.

Gebruik maken van deze software om tekstbestanden op te stellen, kan tot wel drie keer zo snel gaan dan wanneer je een document zou moeten typen.

Minder kans op typefouten

De techniek omtrent spraak- of stemherkenningssoftware wordt steeds innovatiever. Dat kan betekenen dat het dicteren van een tekst veel efficiënter en nauwkeuriger gebeurt dan wanneer je een tekst handmatig zou opstellen. Het risico op spelfouten is aanzienlijk lager.

Welke functies heeft computer software voor spraakherkenning? 

Na het installeren van deze software kun je gebruik maken van een aantal praktische functies. Zoals tekstverwerking of het dicteren van tekst in meerdere talen, maar ook het maken van audio-opnamen en transcriptie behoort met deze software tot de mogelijkheden.

Tekstverwerking Correcties doorvoeren en spelfouten corrigeren.
Multi language De software herkent spraak in verschillende talen.
Transcriptie De software kan audio en spraak omzetten in teksten.
Analyses Analyseren en corrigeren van audio en transcripties.
Audio-opname Uploaden en opnemen van audio bestanden.

 

Voor wie is spraakherkenning op de computer geschikt?

Steeds meer bedrijven maken gebruik van spraakherkenningssoftware op de computer. De software wordt ook steeds populairder onder bedrijven. Zoals een helpdesk, medici of binnen scholen en universiteiten. Ook mensen met een visuele of cognitieve beperking maken steeds meer gebruik van stemherkenning. Bijvoorbeeld als je moeite hebt met het lezen van een beeldscherm of beperkt bent in het bewegen van je handen en polsen.

Wat kost het om spraakherkenningssoftware op je computer te installeren? 

Spraakherkenningssoftware voor de computer is verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. De kosten kunnen variëren van € 100,00 tot wel € 900,00 voor professionele stemherkenningssoftware. Natuurlijk hangt de prijs ook af van de functies, de mogelijkheden en het merk. Eén van de beste spraakherkenningssoftware voor de computers is Dragon.

Het merk kent 3 verschillende soorten software voor thuisgebruik, voor professioneel gebruik én juridische toepassingen. Voor particulier gebruik kun je kiezen voor Dragon Anywhere. Deze spraakherkenningssoftware is geschikt voor Windows en OS computers. Je kunt de software ook installeren op een iMac. De prijzen variëren van € 150,00 tot € 500,00.

Kun je ook gratis gebruikmaken van stemherkenning?

Ja, dat kan. Er zijn ook verschillende gratis applicaties die je kunt gebruiken op een telefoon of een computer. Als je een iPhone hebt, ben je vast al bekend met de Siri spraakcomputer. Andere gratis tools voor spraakherkenning zijn onder andere Cortana voor Windows computers en iOS of Android telefoons.

Ook Google Now kun je gratis gebruiken. Evenals Amazon Lex, al ben je met een gratis account wel beperkt in het aantal opdrachten.

Top 10 Software aanbiedingen

Positie Winkel Product Prijs Naar webshop
1 Expert Microsoft 365 Personal (12 maanden/1 apparaat) Digitale licentie Software 69. 00   

Je bespaart 230. 00

Bekijk aanbieding
2 Expert Microsoft 365 Family (12 maanden/6 apparaten) Digitale licentie Software 99. 00 Bekijk aanbieding
3 Expert Microsoft Office Home and Student 2021 (1 apparaat) Digitale licentie Software 149. 00 Bekijk aanbieding
4 Expert Microsoft 365 Business Standard (12 maanden/1 apparaat) Digitale licentie Software 149. 00 Bekijk aanbieding
5 Expert Microsoft Home and Business 2021 (1 apparaat) Digitale licentie Software 299. 00 Bekijk aanbieding