Alle categorieën

tot


Webcams: de beste webcam en wat kun je ermee

Een webcam kun je gebruiken op de computer, maar ook op de laptop. Met deze handige camera’s kun je jezelf laten zien en horen aan anderen. Je gebruikt ze tijdens online meetings en vergaderingen, voor een video-call of tijdens het gamen. Maar wat kun je met een webcam? Hoe werken ze op de pc en wat is de beste webcam van dit moment?

Wat kun je met een webcam?

De mogelijkheden van webcams worden steeds breder. Zeker nu we steeds vaker online vergaderen of contact met elkaar onderhouden. Deze kleine camera’s zijn voorzien van een lens en een microfoon. Dat betekent dat een ander je dus niet alleen kan zien, maar ook kan horen. Webcams zijn ook geschikt voor gaming, streamen en het maken van vlogs.

Webcams hebben een bedrade verbinding via een USB-aansluiting. Deze steek je in de poort van je laptop of pc. Er zijn verschillende soorten camera’s met elk hun eigen specifieke eigenschappen. Zoals een webcam voor de laptop of een gaming webcam voor de pc. Wil je een webcam kopen? Een web camera vergelijken kun je doen op de onderstaande punten.

Webcam vergelijken: de belangrijkste specificaties

  • Beeldkwaliteit: de frames per seconden zeggen iets over de beeldkwaliteit. Des te hoger de fps, des te vloeiender het beeld. De minimale vereiste ligt op 25 fps.
  • Resolutie: hoe hoog de resolutie van een webcam moet zijn, hangt af van het gebruik. Een HD ready camera heeft bijvoorbeeld een resolutie van 1280 x 720 pixels. Wil je in de hoogste kwaliteit kunnen opnemen en filmen? Kies dan voor een Full HD webcam.
  • Microfoon: een microfoon is een belangrijke specificatie van een webcam. Zeker als je jouw laptop of computer geen eigen ontvanger heeft. Als je kiest voor webcams met een microfoon, kun je jezelf verstaanbaar maken zonder dat je een headset nodig hebt.
  • Besturingssysteem: een pc, tablet of een laptop kan een Windows, Mac OS of Android besturingssysteem hebben. De webcam moet geschikt zijn voor het systeem dat je gebruikt. Zo ben je altijd zeker van een goede werking en een vloeiend beeld.
  • Fotofunctie: sommige webcams zijn voorzien van een fotofunctie. Dat is vooral handig als je beelden wilt kunnen vastleggen om ze later nog eens terug te kunnen kijken.
  • Soort bevestiging: een webcam kan op diverse manieren worden bevestigd. Bijvoorbeeld aan de rand van het beeldscherm met een clip of op een voet boven of naast het beeldscherm van de computer of de laptop.

Hoe werkt een webcam op de pc?

Heb je een computer zonder ingebouwde camera? Dan kun je een webcam gebruiken. Maar hoe werkt een webcam op de pc? Deze camera’s werken middels een USB-aansluiting. Je stopt ze in één van de USB-poorten achter in je computer of laptop. Vervolgens is het belangrijk dat je de juiste software voor de webcam installeert op de pc. In veel gevallen wordt deze software meegeleverd, maar je kunt de drivers vaak ook online downloaden.

De software zorgt ervoor dat je de webcam correct kunt gebruiken én naar wens kunt instellen. Nadat je de software op de pc hebt geïnstalleerd, kun je via de instellingen controleren of de webcam recht op het beeldscherm is geplaatst. Dat doe je met de klem of de voet en door het beeld te controleren. Dit is hoe de ontvanger je straks in beeld krijgt.

De beste webcam voor gaming

De Logitech HD BRIO 4K is een gaming webcam waarmee je ook kun streamen. De webcam neemt beelden op in Ultra HD 4K, heeft 1080 pixels en 60fps. Het gezichtsveld is aanpasbaar van 90° tot 78°. De Logitech BRIO 4K is tevens voorzien van AI achtergronden.

De beste webcam voor de laptop

De PIXXIO Pro 2K Quad-HD is een webcam die geschikt is voor de laptop. Deze webcam is 360° draaibaar en voorzien van een ruisvrije microfoon met stereogeluid. Je kunt deze webcam op de laptop bevestigen met een klem of gebruik maken van een statief. De PIXXIO Pro webcam is voorzien van autofocus en heeft een resolutie van 2560 x 1440 pixels in 30 fps. Deze webcam voor de laptop kun je gebruiken voor Windows en OS.

De beste webcam voor de computer

Met de Logitech StreamCam haal je de beste webcam voor de pc in huis. Hiermee kun je streamen, maar ook vloggen en online meetings bijwonen. De webcam werkt via USB en is voorzien van Full HD en gezichtsherkenning. Je kunt zelfs verticale video’s maken. De Logitech StreamCam heeft een beeldsnelheid van 60 fps en 1080 pixels. Het apparaat heeft autofocus en past de belichting automatisch aan door gebruik te maken van AI.

Top 10 Webcams aanbiedingen

Positie Winkel Product Prijs Naar webshop
1 Megekko Dell WB7022 4K Ultra HD Webcam - Zwart 190. 00 Bekijk aanbieding