Alle categorieën

tot


Toetsenborden: verschil tussen een AZERTY en QWERTY toetsenbord

Een toetsenbord is een onmisbaar accessoire bij de desktop of computer. Met deze keyboards heb je praktische functies binnen handbereik, maar kun je tekst ook overbrengen op het beeldscherm. Je gebruikt toetsenborden vaak in combinatie met computer muizen.

Er zijn ontzettend veel verschillende keyboards. Zoals bedrade of draadloze toetsenborden met bluetooth. Welke soort toetsenborden zijn er nog meer? En hoe zit dat met de indeling? Wat is het verschil tussen een AZERTY, QWERTY en QWERTZ toetsenbord voor de PC?

Wat voor een soort toetsenborden zijn er?

Naast bedraad of draadloos, zijn er ook verschillen in de layout van een toetsenbord. De layout zegt iets over de locatie van de letters en cijfers op het keyboard. In Nederland gebruiken we vooral de QWERTY toetsenborden. In Belgie en Frankrijk is een AZERTY keyboard de standaard. De Duitsers werken weer liever met een QWERTZ keyboard.

Naast de bovengenoemde toetsenborden zijn er ook nog Colemak en Dvorak keyboards. Deze toetsenborden staan bekend om hun ergonomische lay-out. De toetsenborden zijn verkrijgbaar voor zowel rechtshandigen als linkshandigen. Ze reduceren de bewegingen van de vingers tot een minimum, waardoor ze minder belastend zijn voor de gewrichten.

Wat is het verschil tussen een AZERTY en QWERTY toetsenbord?

Hoewel deze toetsenborden hetzelfde doel hebben, zijn ze wel voorzien van een andere indeling. QWERTY toetsenborden worden in Nederland het meest gebruikt. Deze keyboards zijn heel geschikt voor het verwerken van Nederlandse en Engelse teksten. Je kunt er speciale tekens mee typen, maar deze bevinden zich niet rechtstreeks op het toetsenbord.

Hierbij kun je denken aan de trema’s, streepjes en puntjes op de letters a, e, i en o. Bij een AZERTY layout bevinden deze tekens zich wel op het toetsenbord. Ze komen veel voor in de Franse en Belgische taal. Dat is ook direct de reden waarom deze landen een AZERTY toetsenbord indeling als de standaard hebben. Je kunt sneller speciale tekens typen.

Wat is het verschil tussen QWERTY en QWERTZ?

Naast AZERTY is er ook een verschil tussen QWERTY en QWERTZ toetsenborden. Deze laatste keyboards hebben een layout die in Duitstalige landen als de standaard geldt. Hoewel QWERTY en QWERTZ veel overeenkomsten tonen, zijn er ook verschillen. De Y en de Z bevinden zich namelijk in spiegelbeeld. De Z heeft op een QWERTZ toetsenbord een meer voorname plaats, omdat deze letter vaker wordt gebruikt in de Duitse taal. Voor letters met speciale tekens of puntjes, hebben deze keyboards tevens afzonderlijke toetsen.

Is een muis geschikt voor elk type toetsenbord?

Computer muizen kun je over het algemeen gebruiken voor zowel AZERTY, QWERTY en QWERTZ toetsenborden. Er is wel een verschil in besturingssystemen. Een muis kan geschikt zijn voor iOS, Android of Windows besturingssystemen. Zoals Logitech muizen bijvoorbeeld. Dat is dus iets om rekening mee te houden als je een toetsenbord en een muis wilt kopen.
 

De beste QWERTY toetsenborden


Apple Magic Keyboard

Dit keyboard van Apple gebruik je draadloos en is voorzien van een QWERTY layout. Je kunt het toetsenbord koppelen met je iMac of Macbook via een bluetooth verbinding.

Logitech K400 Plus

Dit toetsenbord met QWERTY ISO heeft een touchpad en een draadloos bereik van 10 meter. Het keyboard is geschikt voor Windows, Mac OS en Chrome besturingssystemen.

De beste AZERTY toetsenborden


Logitech MK270

Dit toetsenbord van Logitech heeft een Franse layout en is voorzien van maar liefst 8 hot keys. Dit keyboard heeft een USB aansluiting, maar kun je ook draadloos gebruiken.

Deltaco DK430

Het game toetsenbord met AZERTY layout is bedraad en heeft altijd een stabiele verbinding. Het keyboard is voorzien van instelbare verlichting en heeft fijne mechanische toetsen.

De beste QWERTZ toetsenborden

 

Logitech MK540

Wil je een draadloos toetsenbord met een QWERTZ indeling? Dan is de Logitech MK540 een goede keuze. Het keyboard met membraan toetsen heeft een EU indeling, maar wordt vooral gebruikt voor Duitstalige teksten. Je kunt het toetsenbord gebruiken voor computers met een Windows- of Chrome OS besturingssysteem.

Silvergear gaming toetsenbord

Wil je gamen met een QWERTZ toetsenbord? Dan is dit bedrade keyboard van Silvergear een goede keuze. Het toetsenbord heeft LED verlichting, maar ook van toetsen met ghosting technologie en Multimedia Control. het keyboard is geschikt voor Windows- en iOS besturingssystemen. Dit QWERTZ keyboard van Silvergear heeft membraan toetsen.

Top 10 Toetsenborden aanbiedingen

Positie Winkel Product Prijs Naar webshop
1 Megekko Dell KB216 Azerty FR Toetsenbord - Zwart 15. 00 Bekijk aanbieding
2 Megekko Dell KB216 Qwerty US Toetsenbord - Grijs 15. 00 Bekijk aanbieding
3 Megekko Gembird KBS-UO4-01 toetsenbord USB QWERTY Amerikaans Engels Zwart 16. 95 Bekijk aanbieding
4 Megekko Dell KB216 Qwerty Nordic Toetsenbord - Grijs 18. 95 Bekijk aanbieding
5 Megekko Dell KB216 Qwerty US Toetsenbord - Zwart 24. 00 Bekijk aanbieding
6 Megekko Corsair K55 RGB Pro Azerty 62. 9 Bekijk aanbieding
7 Megekko Corsair K65 RGB Mini Black MX Speed 89. 9 Bekijk aanbieding
8 Megekko Corsair K70 RGB TKL Champion Series MX Speed 149. 00 Bekijk aanbieding
9 Megekko DELL KM900 toetsenbord Inclusief muis RF-draadloos + Bluetooth QWERTY US International Grafiet 239. 00 Bekijk aanbieding
10 Megekko Alienware AW920K toetsenbord RF Draadloos Wit 269. 00 Bekijk aanbieding