Alle categorieën

tot


Televisies: waar op letten als je een tv wilt kopen en wat is de gemiddelde prijs?

De televisie is eigenlijk niet meer weg te denken uit onze woning. Soms hebben we zelfs meer dan één televisie. In de slaapkamer of in de woonkeuken bijvoorbeeld. Wil je een nieuwe tv kopen? Waar moet je dan op letten en wat is de gemiddelde prijs en levensduur? Wat is het verschil tussen een gewone televisie en een smart tv met wifi verbinding?

Wat is het verschil tussen een gewone tv en een smart tv?

Als je een televisie wilt kopen dan heb je de keuze uit veel verschillende modellen. Want kies je voor een gewone televisie of toch voor een smart tv? En wat zijn de verschillen?

Een smart tv of slimme televisie heeft diverse handige functies die een gewone televisie niet heeft. Ze kunnen namelijk verbinding maken met internet. Daardoor kun je jouw favoriete tv-programma, films en series op elk moment van de dag terugzien én streamen.

Zoals bijvoorbeeld content van Videoland, HBO of Netflix. Sommige smart televisies zijn zelfs geschikt voor spraakbediening met Google Assistant of Alexa van Amazon bijvoorbeeld. Maar, een internetverbinding is niet het enige waarin een smart televisie verschilt van een gewone televisie. Ze bieden ook een premium kwaliteit beeld en audio.

Daarnaast kun je content streamen in hoge kwaliteit. Zoals 4K of zelfs 8K resolutie. Ook kun je met een smart tv ook surfen op het internet en muziek afspelen. Via Spotify bijvoorbeeld. Een slimme tv heeft vaak ook betere audio of zelfs een ingebouwde soundbar. Omdat je gebruik kunt maken van internet, is het ook makkelijk om de software up to date te houden.

Wat is de gemiddelde levensduur van een tv?

Televisies bevatten elektronica die vanzelfsprekend ook onderhevig is aan slijtage. Wat de gemiddelde levensduur is van een tv, hangt af van het gebruik en het type televisie. Zoals bijvoorbeeld Qled en Oled of een televisie met een LCD of LED beeldscherm. Gemiddeld gaat een televisie 6 tot 10 jaar mee als deze circa 5 uur per dag wordt gebruikt. Maar, de levensduur is ook afhankelijk van de kwaliteit en het merk van de televisie die je wilt kopen.

Wat is de gemiddelde prijs van een tv?

De gemiddelde prijs van een tv ligt op € 1.000. Maar, afhankelijk van welke soort tv je kiest, zijn er ook voldoende televisies die meer of juist minder kosten. Een smart tv is over het algemeen duurder dan een gewone televisie die geen gebruik maakt van een internetconnectie. Ook het beeldscherm formaat en de technologie bepalen de prijs.

Goedkoopste Oled televisies Goedkoopste Qled televisies
LG OLED 48A26LA Hisense 43A79KQ
Philips 48OLED807 Ambilight TCL 55P731
Sony Bravia OLED XR 55A75KP Samsung The Frame 32LS03C

 

Televisie kopen: waar moet je op letten?

Soort televisie: je kunt kiezen voor een gewone televisie met LED, een Oled tv of een Qled tv. Qled is vergelijkbaar met een LED beeldscherm. De kleuren en het contrast zijn wel veel gedetailleerder. Een Oled tv maakt, in tegenstelling tot LCD en Qled, géén gebruik van achtergrondverlichting. Deze televisies zijn dunner en hebben een zeer heldere weergave.

Prijs: de prijs van een tv varieert. Hoeveel een tv kost is bijvoorbeeld afhankelijk van het beeldschermformaat, de technologie en de functies. Als je een tv wilt kopen met goede beeldkwaliteit die je dagelijks wilt gebruiken, moet je rekening houden met circa € 1.000.

Resolutie: als je een tv wilt kopen is het ook belangrijk om op de resolutie te letten. 4K was ooit alleen weggelegd voor premium kwaliteit tv’s, maar tegenwoordig wordt deze resolutie steeds meer de standaard. Dat geldt zeker voor smart televisies. Een 4K resolutie heeft meer pixels dan een beeldweergave in Full HD. Een film of serie wordt dus gedetailleerder weergegeven. De duurdere televisies zijn vaak voorzien van een 8K resolutie die nog meer pixels bevat dan 4K. Houd er wel rekening mee dat 8K niet door elke streamingdienst wordt ondersteund. Dat is dus vooral belangrijk om te onthouden als je een smart tv wilt kopen.

Beeldschermformaat: het formaat van de televisie kun je afstemmen op het gebruik en de ruimte waarin je de tv wilt plaatsen. Het standaard formaat van een huiskamer televisie is 55 inch. Zoek je een tv voor in de keuken of de slaapkamer? Dan kun je ook kiezen voor een smart televisie met een beeldschermformaat van 48 inch. Wil je een thuisbioscoop ervaring creëren? Dan kun je ook kiezen voor een televisie met een groot scherm tot wel 85 inch.

Top 10 Alle TV's aanbiedingen

Positie Winkel Product Prijs Naar webshop
1 Coolblue Sony KD-55X75WL (2023) + Soundbar 972. 00 Bekijk aanbieding
2 Coolblue Samsung The Frame 43LS03B (2023) 999. 00 Bekijk aanbieding
3 Coolblue Sony Bravia KD-55X85L (2023) 999. 00 Bekijk aanbieding
4 Coolblue LG 55QNED866RE (2023) 999. 00 Bekijk aanbieding
5 Coolblue Sony Bravia XR-50X90SP (2022) 999. 00 Bekijk aanbieding
6 Coolblue Philips The One 75PUS8808 1099. 00 Bekijk aanbieding
7 Coolblue Samsung The Frame 50LS03B (2023) 1099. 00 Bekijk aanbieding
8 Coolblue Philips 75PUS8108 - Ambilight 1099. 00 Bekijk aanbieding
9 Coolblue Samsung The Frame 55LS03B (2023) 1199. 00 Bekijk aanbieding
10 Coolblue LG 55QNED866RE + Soundbar 1219. 00 Bekijk aanbieding