Alle categorieën

tot


Is de iPhone SE nog steeds goed?

De nieuwste iPhone van Apple is de derde generatie van de zeer populaire iPhone SE. Dit is het meest betaalbare toestel van het bedrijf. Hoewel het er aan de buitenkant er zeer vergelijkbaar uitziet met de vorige versie, die twee jaar geleden werd gelanceerd, is het onder de motorkap aanzienlijk anders.

De meeste bedrijven brengen bij het uitbrengen van een midrange- of budgettelefoon een nieuw ontwerp samen en proppen er componenten van de plank in. Maar Apple is niet zoals de meeste bedrijven. In plaats daarvan nemen ze een eerder succesvolle telefoon en plaatsen ze hun nieuwste, supersnelle processor - in dit geval dezelfde A15 Bionic-chip als in de nieuwste iPhone 13 van het bedrijf. Er zijn nog enkele andere veranderingen, maar veel componenten zijn hetzelfde gebleven. Dit betekent dat hardware die oppervlakkig vergelijkbaar is, wordt getransformeerd door de kracht van de nieuwe chip.

De methode van Apple is niet perfect, maar zoals we zullen zien, is deze behoorlijk goed. De batterij is vervangen door een grotere die belooft een paar extra uur per dag mee te gaan, en er is ook 5G-connectiviteit - iets wat nog steeds zeldzaam is in een telefoon in deze prijsklasse.

Wat is het verschil tussen een iPhone en een iPhone SE?

Apple heeft een nieuwe versie van de iPhone SE onthuld, de eerste update van zijn instapmodel sinds 2016. De meest voor de hand liggende verschillen tussen de iPhone SE en de duurdere modellen zijn aan de buitenkant te zien. In tegenstelling tot het volledig scherm en de indringende "inkeping" van de iPhone 11 en zijn voorgangers, is de nieuwe iPhone SE gebaseerd op een verouderde generatie: de iPhone 6 tot 8 die tussen 2014 en 2017 zijn uitgebracht.

Dat betekent een scherm van 4,7 inch (in vergelijking met de 6,1 inch van de iPhone 11) en een thuisknop met een vingerafdruklezer, in plaats van de gezichtsherkenning die wordt gebruikt om de grotere modellen te ontgrendelen en betalingen te verifiëren.

Het lanceren van een telefoon met een ontwerp dat voor het eerst in 2014 verscheen, kan misschien als een beetje verouderd overkomen, maar het is misschien zo slecht nog niet: velen hebben betoogd dat smartphone-schermen nu te groot zijn, en Apple zegt dat zijn Face ID-systeem minder nauwkeurig is voor kinderen onder de 13 jaar. En tijdens de huidige pandemie is Touch ID geschikt voor gezichtsmaskers.

Camera iPhone SE

Het grootste verkoopargument van de iPhone 11 ten opzichte van eerdere modellen is het camerasysteem. De nieuwe modellen hadden een ultragroothoeklens om meer in het shot te proppen, evenals de Nachtmodus, die foto's bij weinig licht aanzienlijk verbeterde. De driecamera 11 Pro heeft bovendien een "deep fusion" technologie die machine learning gebruikt om foto's bij te werken, en een 2x optische zoom.

De 12-megapixel, enkele lenscamera van de iPhone SE is daarentegen beperkt. Hoewel deze de Portretmodus bevat die wazige, onscherpe achtergronden creëert, zowel op de voor- als de achtercamera, heeft deze geen Nachtmodus, ultragroothoekopnamen of diepfusiefoto's.

Aangezien smartphonefotografie tegenwoordig net zozeer draait om slimme software als om hardware, zal de camera van de iPhone SE nog steeds een grote stap vooruit zijn als je telefoon drie of vier jaar oud is, maar hij zal niet op kunnen tegen de duurdere modellen.

Het enige aspect waarin de iPhone SE gelijk staat aan de 11, is het innerlijk. Apple heeft dezelfde A13 Bionic-chip die de 11 en 11 Pro aandrijft in het instapmodel gestopt, wat betekent dat games en apps net zo snel zullen draaien, en je kunt jarenlang rekenen op beveiligings- en software-updates voordat het verouderd raakt. Hoewel veel goedkopere Android-smartphones processors met minder vermogen hebben, stopt Apple zijn beste chip in de SE.

De schermen van de telefoons verschillen echter wel. Het scherm van de iPhone 11 heeft wat Apple "Liquid Retina HD" noemt, terwijl de SE genoegen moet nemen met het ouderwetse "Retina HD" van oudere modellen. Het verschil is deels marketing - beide gebruiken LCD-technologie met vergelijkbare specificaties - maar recensenten beschouwen het Liquid Retina-scherm grotendeels als een verbetering ten opzichte van Retina HD.

Ondertussen behoudt de SE veel van de kenmerken van nieuwere smartphones: draadloos opladen, snel opladen en waterbestendigheid.

Is de iPhone SE beter dan de iPhone 11?

iPhone SE vs iPhone 11: alle belangrijke dingen zijn hetzelfde. Bij de overweging om de iPhone SE te krijgen of de prijs van de iPhone 11 te betalen, is het belangrijk om te onthouden dat de prestaties van deze telefoons zeer vergelijkbaar zullen zijn, aangezien ze allebei worden aangedreven door dezelfde A13 Bionic-chip. Het enige grote voordeel dat de iPhone 11 heeft ten opzichte van de iPhone SE is de batterijduur: je kunt meer dan 17 uur video afspelen voordat je batterij leeg is op de iPhone 11, en slechts 13 uur op de iPhone SE.

En nogmaals, dat is tijdens het afspelen van video. Dit betekent dat beide telefoons je gemakkelijk een hele dag typisch gebruik kunnen bieden zonder op te laden, waarbij de iPhone 11 misschien zelfs twee volle dagen kan volhouden.

iPhone SE 2020 camera vs iPhone 11: dag en nacht?

In bepaalde omstandigheden zijn de camera's van de iPhone SE vs. 11 vrijwel identiek qua prestaties, terwijl er in andere gevallen een groot verschil is.

De iPhone 11 heeft een extra achtercamera met een breder zoombereik, een betere portretmodus en een Nachtmodus voor het verbeteren van nachtfoto's. En hoewel de iPhone 11 meer cameramogelijkheden heeft, kun je verwachten dat veel dagopnamen hetzelfde zijn op deze telefoons, omdat ze dezelfde beeldverwerking delen dankzij de A13 Bionic-processor die beide apparaten delen.

Maar zodra de nacht valt, blaast de iPhone 11 de iPhone SE volledig weg dankzij de Nachtmodus-trucs die het kan uithalen met zijn groothoeklens.

Top 10 iPhone SE aanbiedingen

Positie Winkel Product Prijs Naar webshop
1 Expert Apple iPhone SE 64GB (2022) Smartphone Wit 449. 00   

Je bespaart 256. 41

Bekijk aanbieding
2 Expert Apple iPhone SE 64GB (2022) Smartphone Zwart 469. 00 Bekijk aanbieding
3 Expert Apple iPhone SE 64GB (2022) Smartphone Rood 479. 00 Bekijk aanbieding
4 Expert Apple iPhone SE 128GB (2022) Smartphone Zwart 579. 00 Bekijk aanbieding
5 Expert Apple iPhone SE 128GB (2022) Smartphone Rood 579. 00 Bekijk aanbieding
6 Expert Apple iPhone SE 256GB (2022) Smartphone Wit 699. 00 Bekijk aanbieding
7 Expert Apple iPhone SE 256GB (2022) Smartphone Zwart 699. 00 Bekijk aanbieding
8 EP Apple iPhone SE (2022) 256GB rood 705. 41 Bekijk aanbieding