Alle categorieën

tot


Vaatwassers

Elke keuken moet uitgerust zijn met een vaatwasser. Zelfs als je afwassen leuk vindt, is het verstandig om een vaatwasser te hebben die de pannen, borden en bestek kan verzorgen wanneer je druk bent of gewoon geen energie kunt opbrengen. Als je de afwas wilt bijhouden en je keuken er spik en span uit wilt laten zien, moet een vaatwasser als een must-have worden beschouwd.

Vaatwasserzout en spoelglansmiddel

Om goed te reinigen, hebben vaatwassers zeer zacht water nodig. Hier komt vaatwasserzout om de hoek kijken. Als het gaat om ervoor zorgen dat je borden, bestek en plastic containers helemaal droog uit de vaatwasser komen, is spoelglansmiddel de sleutel.

Hoe vaatwasserzout te gebruiken en waar te plaatsen

Het zoutcompartiment van je vaatwasser bevindt zich meestal onderaan de machine, in de buurt van het filter. Je moet de onderste lade uittrekken om erbij te kunnen, en je zou een kleine trechter moeten hebben die bij je vaatwasser is geleverd om ervoor te zorgen dat al het zout in het gat terechtkomt.

Vul het zout alleen tot het waterpeil binnen in het zoutcompartiment. De hoeveelheid die je toevoegt, hangt af van je vaatwasser, dus er is geen precieze meting voor dit proces. Je kunt vaak de zoutinstelling op je vaatwasser aanpassen aan de hardheid van het water in jouw regio.

Om erachter te komen hoe hard het water in jouw huis is, raadpleeg je je waterleverancier - je kunt deze informatie meestal online vinden. Je zult de concentratie van calcium- en magnesiumionen kunnen vinden, meestal uitgedrukt in millimol per liter (mmol/l).

Raadpleeg vervolgens de handleiding van je vaatwasser om erachter te komen welke instelling het beste werkt. De meeste vaatwassers hebben nu ook een indicatielampje voor zout bijvullen. Als je vaatwasser geen indicatielampjes heeft, is het een goed idee om het zout ongeveer eens per maand bij te vullen.

En stop alleen zout in het onthardingsapparaat. Het zout dat je in het onthardingsapparaat giet, komt nooit daadwerkelijk in aanraking met je vaat; het blijft gewoon in het apparaat zelf. Als je los zout in de vaatwasser achterlaat, werkt deze niet goed en kan je vaat zelfs een beetje vies (of zoutig) worden.

Stop nooit zout in andere vakken die zijn aangewezen voor normaal wasmiddel, vaatwasserreiniger of spoelglansmiddel, omdat dit je apparaat gemakkelijk kan beschadigen.

Hoe spoelglansmiddel te gebruiken

Het spoelglansmiddelcompartiment zit meestal direct naast het wasmiddelcompartiment. Afhankelijk van hoe vaak je wast, moet je het spoelglansmiddel om de paar weken bijvullen. Bij het vullen kan er soms een maximale vullijn zijn, die je niet moet overschrijden.

Als je spoelglansmiddel gebruikt maar nog steeds niet tevreden bent over het drogen van je vaatwasser, heb je misschien de optie om de spoelglansinstelling te verhogen. Dit is vaak gewoon een draaiknop onder het deksel van het spoelglansmiddel die je naar een hogere instelling kunt draaien. Vaatwasserzout is belangrijk om twee redenen:

 1. Vaatwasmiddel werkt het beste in zacht water, dus zout kan zorgen voor betere reiniging.
 2. Hard water kan glazen in de loop van de tijd troebel maken en de binnenkant van je vaatwasser verstoppen met kalkaanslag.

Vaatwasserzout verschilt van keukenzout doordat het zuiver, 100% NaCl is, zonder antiklontermiddelen. Het moet zuiver zijn omdat het natrium in vaatwasserzout reageert met harsballen in de werking van je vaatwasser om de hardheid te absorberen. De harsballen hebben een negatieve atomaire lading en het vaatwasserzout heeft een positieve atomaire lading. Het calcium en magnesium wisselen af met de natriumionen, verwijderen de 'hardheid' en verzachten het water. Dus elk antiklontermiddel of magnesiumzout zou het doel van het verwijderen van magnesium tenietdoen.

Wanneer de natriumvoorraden van de harsballen zijn uitgeput, reset het toevoegen van vaatwasserzout ze, zodat ze meer kunnen absorberen.

Wat doet spoelglansmiddel?

Spoelglansmiddel, zoals de naam al aangeeft, helpt water van je borden en glazen af ​​te spoelen. Dit doet het door de oppervlaktespanning van water te verminderen, wat betekent dat het minder gemakkelijk aan oppervlakken blijft plakken en kan weglopen en verdampen. Het helpt ook watervlekken te voorkomen, zodat je glazen sprankelend en kristalhelder uitkomen.

Hoeveel moet je betalen voor een goede vaatwasser?

Vaatwassers variëren in prijs van minder dan €200 tot meer dan €1.000, dus het is natuurlijk dat je je afvraagt 'waarom meer betalen?'. Een goede reden is dat ons onderzoek aantoont dat veel goedkope vaatwassers de vaat niet goed schoon kunnen krijgen. Welk merk inbouwvaatwasser is het beste?

AEG 7000 GlassCare 60cm FSE74747P

 • Aantal couverts: 15
 • Geluidsniveau: 44dB
 • Luchtdrogen: Ja
 • Energielabel: C


Met een degelijk C-energielabel waren we verbaasd over hoe schoon het de vaat maakte - zelfs een gerecht met aangebrande lasagne kwam er brandschoon uit en onze roestvrijstalen gebruiksvoorwerpen en kaasrasp zagen er na één wasbeurt als nieuw uit. We moeten bekennen dat we de neiging hebben om vaatwassers te overbelasten en zelfs dat veroorzaakte geen problemen dankzij de sproeiarm die hoek-tot-hoekreiniging garandeert en tot drie keer betere sproeidekking biedt.

Maar het waren vooral de glazen die ons echt verbaasden. Niet alleen kwamen ze sprankelend tevoorschijn, maar zelfs onze hoogste wijnglazen werden stevig vastgehouden dankzij speciale SoftGrip-spikes die zowel de steel als de voet van elk glas vasthouden - een kleine maar significante toevoeging die naar onze mening elke vaatwasser zou moeten hebben. We waardeerden ook de MaxiFlex-besteklade die plaats biedt aan allerlei gebruiksvoorwerpen die we normaal gesproken ergens proberen in te proppen en hopen op het beste. De touchscreen-slider is ook slim - kies eenvoudig je gewenste cyclustijd en de machine stelt het meest duurzame programma voor om energie en water te besparen. Het is een waar genoegen om de vaat te doen.

Bosch Serie 6 SMD6ZCX60G Volledig geïntegreerde vaatwasser

 • Aantal couverts: 13
 • Geluidsniveau: 44dB
 • Luchtdrogen: Nee
 • Energielabel: C


Laten we eerlijk zijn - zelfs de meest luxe vaatwassers moeten soms worden geleegd met een theedoek in de hand om die vervelende druppels op plastic borden op te vangen. Deze Bosch-vaatwasser is echter een echt droogwonder omdat het mineralen genaamd zeolieten gebruikt om eventueel achtergebleven vocht in de machine op te nemen en warmte vrij te geven om het drogen van je vaat te voltooien. We waren verbaasd te zien dat er zelfs geen watervlekken waren op de plastic drinkflessen van onze kinderen, wat ronduit wonderbaarlijk is.

Het zit boordevol andere probleemoplossende functies waarvan we niet wisten dat we nodig hadden. Er is een elektrisch kinderslot, een machineonderhoudsprogramma en een extra reinigingszone in de bovenste mand voor items die wat meer kracht nodig hebben. Het projecteert zelfs de resterende tijd van de cyclus op de vloer onder de vaatwasser. We houden ook van de snelreinigingsinstelling die cycli tot 75 procent verkort en halverwege de cyclus kan worden ingedrukt als je dingen wilt versnellen.

Het beste van alles is dat de vaatwasser wordt geleverd met een extra sproeikop die kan worden toegevoegd om grote bakplaten of zelfs ovenroosters aan te pakken, wat een groot voordeel is in onze ogen. Dit alles en het is ook verbonden met wifi, zodat je het vanaf de bank kunt bedienen via de app of zelfs met Amazon Alexa. Opeens lijkt afwassen niet zo saai meer.

Miele G 7460 SCVi Volledig geïntegreerde vaatwasser

 • Aantal couverts: 14
 • Geluidsniveau: 42dB
 • Luchtdrogen: Ja
 • Energielabel: A


We kunnen niet liegen: voor deze prijs wilden we dat dit apparaat werd geleverd met onze eigen persoonlijke chef-kok die de vaat zou stapelen na het koken. Als je echter op zoek bent naar een topklasse machine met alle toeters en bellen en dat zeldzame A-energielabel, is deze Miele onverslaanbaar.

Om te beginnen is dit 's werelds eerste vaatwasser met automatische wasmiddeldosering met een geïntegreerde PowerDisk om precies de juiste hoeveelheid wasmiddel vrij te geven op het juiste moment voor het geselecteerde programma. Programmeer het een keer en het neemt het over voor de volgende 20 wasbeurten. Je hoeft niet te wachten op de afwas in geval van nood, want de snelle cyclus duurt slechts 58 minuten, terwijl andere programma's intensieve was, eco-lading en een hygiënische instelling voor snijplanken of babyflessen bevatten.

Het beste van alles is dat er een programma is om de vaatwasser zelf te reinigen, wat ronduit geniaal is. We houden er ook van dat geschatte water- en elektriciteitsverbruikswaarden worden weergegeven wanneer een programma is geselecteerd, zodat je bij elke keuze een bewuste keuze kunt maken. Als je de initiële kosten kunt slikken, is dit veruit de beste vaatwasser die beschikbaar is voor zowel de planeet als je energierekening.

Welk vaatwassermerk is het beste?

Bosch
Samsung
Zanussi
Indesit
Hotpoint

Welke vaatwasser is de beste?

Bosch Serie 6 SMS6EDI02G

Met een scala aan innovatieve functies en betrouwbare prestaties is de Bosch Serie 6 SMS6EDI02G een vaatwasser die vrijwel elke gebruiker tevreden zal stellen. We waren enthousiast over de extra reinigingszone van de machine, een gebied in de vaatwasser met een hogere concentratie waterstralen, ideaal voor het verwijderen van hardnekkig vuil. En de speedperfect+ functie, die de belading van de vaatwasser detecteert en de wasinstellingen dienovereenkomstig aangepast, was een briljante zet. Dankzij de wifi-connectiviteit kan deze vaatwasser worden bediend via een app op je smartphone, waar je ook bent.

Samsung DW60M5050FW full-size vaatwasser

Met overvloedige wasinstellingen en verstelbare rekken is de Samsung DW60M5050FW een van de meest veelzijdige vaatwassers die we zijn tegengekomen. We waren vooral onder de indruk van de in hoogte verstelbare planken en neerklapbare pinnen, waardoor het mogelijk is om vrijwel elk vaatwasserbestendig item in de machine te passen. Als je graag oversized dinerborden of schotels gebruikt, zou deze vaatwasser iets voor jou kunnen zijn. Een ander hoogtepunt van deze machine is het mooie, lichtblauwe LED-display - hoewel het even kan duren voordat gebruikers de betekenis van alle getoonde symbolen begrijpen.

Zanussi ZDM17301WA tafelmodel vaatwasser

Netjes, strak en zeer effectief, de Zanussi ZDM17301WA is onze favoriete tafelmodel vaatwasser. We waren vooral onder de indruk van het minimalistische ontwerp en het snazzy digitale display - aangezien deze apparaten meestal op zeer zichtbare plaatsen worden bewaard, zijn esthetiek hier belangrijk. Wat betreft de afwasprestaties is het effectief en indrukwekkend veelzijdig. De snelle wasmodus van 20 minuten komt van pas wanneer een paar items snel moeten worden gereinigd. Houd er echter rekening mee dat tafelmodel vaatwassers over het algemeen niet bijzonder energiezuinig zijn, en deze Zanussi kan slechts zes couverts tegelijk wassen - prima als je alleen woont, maar grote gezinnen willen misschien voor iets groters kiezen.

Indesit DSFE1B10SUK smalle vaatwasser, zilver

Als je op zoek bent naar een vaatwasser die niet te veel waardevolle ruimte in je keuken inneemt, zou de Indesit DSFE1B10SUK een goede keuze zijn. Met een breedte van slechts 45 cm is dit apparaat slechts driekwart van de breedte van een standaard vaatwasser. Ondanks het smalle ontwerp kan het indrukwekkend veel keukengerei in één wasbeurt aan, met voldoende ruimte voor 10 couverts. Bovendien reinigt de vaatwasser effectief en stil. Ons enige kritiekpunt zou zijn dat met een duur van 40 minuten de "snelle was" van deze machine niet erg snel is.

Hotpoint HIC3B19C geïntegreerde vaatwasser

Je hoeft echt niet de bank te breken om een kwaliteitsgeïntegreerde vaatwasser te krijgen. Overweeg de Hotpoint HIC3B19C. Dit krachtige apparaat biedt een ruime keuze aan instellingen, gebruiksvriendelijke bedieningselementen en uitstekende reinigingsprestaties, allemaal voor minder dan de helft van de prijs van sommige andere geteste vaatwassers. Het belangrijkste nadeel van de HIC3B19C is de lage energie-efficiëntieklasse: een magere F. Er valt echter veel te zeggen voor een vaatwasser die veel van de voordelen van een hoogwaardige vaatwasser biedt tegen een betaalbare prijs.

Top 10 Vaatwasser aanbiedingen

Positie Winkel Product Prijs Naar webshop
1 Expert Miele G 5132 i brws Vaatwasser Wit 999. 00 Bekijk aanbieding
2 Expert AEG FSE52607P QuickSelect AirDry Vaatwasser Zwart 999. 00 Bekijk aanbieding
3 Expert Whirlpool W7I HT58 T Vaatwasser Zwart 999. 00 Bekijk aanbieding
4 Expert AEG FSE74718P Vaatwasser Zwart 999. 00 Bekijk aanbieding
5 Expert Beko BDIN38660C CornerIntense Vaatwasser Wit 999. 00 Bekijk aanbieding
6 Expert Miele G 5022 U CLST Onderbouw vaatwasser Rvs 1019. 00 Bekijk aanbieding
7 Expert Bosch SMS6ZCW12E Vrijstaande vaatwasser Wit 1019. 00 Bekijk aanbieding
8 Expert Miele G 5132 SC clst Vrijstaande vaatwasser 1029. 00 Bekijk aanbieding
9 Expert Miele G 5132 U clst Onderbouw vaatwasser Rvs 1049. 00 Bekijk aanbieding
10 Expert Miele G 5132 SCi brws Vaatwasser Wit 1049. 00 Bekijk aanbieding