Alle categorieën

tot


Chromebooks: kiezen voor een Chromebook of een laptop?

Chromebooks zijn laptops met een Chrome OS besturingssysteem. Daardoor hebben ze andere functionaliteiten en mogelijkheden dan een traditionele laptop of een tablet. Maar welke is beter? Kies je voor een Chromebook of toch een laptop of tablet? Waar gebruik je Chromebooks voor en wat zijn de belangrijkste kenmerken van dit besturingssysteem?

Waar is Chromebook voor?

Wanneer je een laptop wilt kopen, heb je de keuze uit ontzettend veel verschillende besturingssystemen. Zoals iOS en Windows, maar ook uit Chrome OS. Laptops die gebruik maken van deze systemen noemen we Chromebooks. Ze werken op een andere manier.

Je maakt voornamelijk gebruik van de cloud en van het internet. Op een Chromebook werk je dus voornamelijk online. Je kunt géén bestanden opslaan op de harde schijf van de laptop. Heb je applicaties of specifieke plugins nodig? Deze download je uit de Play Store.

Belangrijke kenmerken van Chromebooks

Opslag: documenten of andere content opslaan doe je online. Bijvoorbeeld in de cloud of in Google Drive. Je maakt dus relatief weinig gebruik van de harde schijf. Dat is ook de reden waarom Chromebooks een kleinere opslagcapaciteit hebben dan normale laptops. Je hebt natuurlijk wel de mogelijkheid om gebruik te maken van een externe harde schijf of SSD.

Applicaties: tijdens het werken op een Chromebook maak je gebruik van online apps. Deze kun je downloaden uit de Web Store of Play Store op de laptop. Vrijwel alle bekende applicaties en plug-ins zijn te downloaden. Dat geldt overigens ook voor spelletjes.

Veiligheid: nog een voordeel van Chromebooks is dat ze een goede bescherming hebben tegen aanvallen van buitenaf. Zoals virussen bijvoorbeeld. Het besturingssysteem van Google zorgt er namelijk zelf voor dat de programma’s en apps vrij van virussen en dus veilig zijn. Je hoeft dus niet bang te zijn voor software die onveilig is voor jouw laptop.

Besturingssysteem: wil je een Chromebook kopen? Dan werk je met Chrome OS. Dit is een besturingssysteem van Google. Het systeem is gericht op het internet. Omdat de opslag en de apps zich online bevinden, ben je ook altijd zeker van een snel besturingssysteem. Omdat je voornamelijk via het internet werkt, gaan jouw bestanden en opslag nooit verloren.

Accucapaciteit: als je wilt werken met een laptop is ook de batterijduur van belang. Het voordeel van Chromebooks is dat de batterij langer meegaat. Zeker in vergelijking met laptops die gebruik maken van zware systemen, harde schijven of processors.

Wat is beter: een Chromebook of een laptop?

Twijfel je tussen een Chromebook of een laptop? Dan is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de verschillen. Werk je regelmatig met zware programma’s of wil je gamen én bestanden opslaan op de harde schijf? Dan is een laptop de beste keuze. Laptops hebben een zwaardere video- of grafische kaart. Ook de processor is van een hoger kaliber. Je kiest ook voor een laptop als je regelmatig video- of fotobewerkingssoftware gebruikt.

Wil je voornamelijk internetten en werken in de cloud of online? Wil je een snelle laptop met een lange batterijduur? Dan is een Chromebook de beste keuze voor jou. Chromebooks worden bijvoorbeeld veel gebruikt door scholieren en studenten, maar ook door mensen die op locatie gebruik willen maken van een snelle laptop met een licht besturingssysteem. Het enige wat je nodig hebt als je wilt werken met Chromebooks is een internetverbinding.

Wat is beter: een tablet of een Chromebook?

Ook met een tablet werk je, net zoals met een Chromebook, voornamelijk online. Toch zijn er duidelijke verschillen. Chromebooks zien er namelijk uit als een normale laptop. Dat betekent dat ze ook een toetsenbord hebben. Een tablet heeft dat niet. Je maakt dus voornamelijk gebruik van je vingers of een stylus pen om het touchscreen te bedienen.

Dat kan handig zijn als je wilt surfen op het internet, maar bijvoorbeeld niet als je teksten wilt verwerken. Wil je gebruik maken van applicaties of andere software? Dan kun je deze op Chromebooks downloaden via de Play Store van Google maar ook via de Web of Chrome store. Kies je voor tablets? Dan kun je alleen apps downloaden uit de Google Play Store.

Kun je niet kiezen tussen een Chromebook en een tablet? Dan is het verstandig om te kiezen voor een 2-in-1 Chromebook. Deze computers kun je gebruiken als een gewone laptop, maar ook als een tablet. Ze zijn namelijk voorzien van een touchscreen en een toetsenbord. Sommige 2-in-1 laptops met Chrome OS kun je zelfs apart van elkaar gebruiken. Je hebt dan altijd de beschikking over een Chromebook én een tablet.

Top 10 Chromebooks aanbiedingen

Positie Winkel Product Prijs Naar webshop
1 EP IdeaPad 3 Chromebook 82KN002QMH 299. 00   

Je bespaart 981. 00

Bekijk aanbieding
2 Expert Acer Chromebook 314 (CB314-1H-C9FP) -14 inch Chromebook 329. 00 Bekijk aanbieding
3 Expert HP Chromebook 15a-nb0250nd -15 inch Chromebook 599. 00 Bekijk aanbieding
4 Megekko ASUS Chromebook Flip CM5 CM5500FDA-E60193 39,6 cm (15.6 ) Touchscreen Full HD AMD Ryzen 3 8 GB DDR4- 739. 00 Bekijk aanbieding
5 Expert Asus Chromebook Vibe CX55 Flip CX5501FEA-NA0299 -15 inch Chromebook 859. 00 Bekijk aanbieding
6 Megekko HP Elite c1030 Chromebook 8 GB DDR4-SDRAM 999. 00 Bekijk aanbieding
7 Expert Acer Chromebook Spin 713 CP713-3W-583H -13 inch Chromebook 999. 00 Bekijk aanbieding
8 Megekko HP Elite c1030 Chromebook 8 GB DDR4-SDRAM 1140. 00 Bekijk aanbieding
9 Expert Acer Chromebook 516 GE CBG516-1H-560S -16 inch Chromebook 1199. 00 Bekijk aanbieding
10 Megekko HP Elite c1030 Chromebook 8 GB 1280. 00 Bekijk aanbieding