Alle categorieën

tot


Koelkasten

Een koelkast die niet koelt, is een van de meest frustrerende huishoudelijke problemen omdat het al het voedsel dat je op dat moment hebt, kan bederven en je zonder een manier laat om meer op te slaan.

Koelkast kopen

Je koelkast is niet per se afgeschreven als deze een probleem heeft met koelen. Het kan er misschien uitzien alsof het prima werkt - het licht gaat aan, het maakt nog steeds dat bekende zachte zoemende geluid - maar er zijn verschillende interne problemen die kunnen hebben geleid tot het falen van het koelmechanisme.

Hier zijn een paar van de meest voorkomende koelkastproblemen, zodat je kunt bepalen of je een koelkastreparatiedienst nodig hebt of niet. Zorg ervoor dat je het apparaat uitschakelt telkens wanneer je de interne onderdelen onderzoekt om veilig te blijven!

Veelvoorkomende koelproblemen

Vieze condensor spoelen

Condensor spoelen zijn metalen elementen aan de onderkant van de achterkant van je koelkast en ze zijn er om de opgebouwde warmte van het energieverbruik van de koelkast af te voeren en hem koel te houden.

Als de condensor spoelen van je koelkast vies wordt, kunnen ze voorkomen dat de koelkast opgebouwde warmte afvoert, wat problemen met het koelen veroorzaakt. Als je problemen hebt met de koeling van de koelkast, controleer dan of je condensor spoelen schoon is. Als dat niet het geval is, gebruik dan een reinigingsborstel (er zijn speciale borstels voor dit doel) en een stofzuiger om ze schoon te maken.

Kapotte thermostaat

Een kapotte interne thermostaattemperatuurregelaar kan betekenen dat de motoren van je koelkast niet worden verteld om de koelkast nauwkeurig te koelen. Je kunt controleren of je thermostaat kapot is door de knop van de laagste stand naar de hoogste stand te draaien en te wachten op een klik.

Als er geen klik is, heb je mogelijk een koelkastreparatie nodig. Je kunt bevestigen of dit het geval is door te controleren op elektrische continuïteit met een multimeter.

Kapotte condensorventilatormotor

De condensorventilatormotor is verantwoordelijk voor het door de condensor spoelen trekken van lucht, maar de ventilatormotor kan defect raken, wat betekent dat de spoelen de koelkast niet kunnen koelen.

Om een mogelijk kapotte condensorventilatormotor op te sporen, controleer je op fysieke obstructies die het draaien kunnen stoppen en probeer je de ventilator handmatig te draaien om te zien of het mechanisme zelf kapot is.

Als de ventilator draait, kan er een probleem zijn met elektrische continuïteit, wat je opnieuw kunt controleren met een multimeter.

Defecte deurafdichtingen

Defecte deurafdichtingen van de koelkast kunnen koude lucht van binnen laten lekken, zelfs wanneer het lijkt alsof de deur gesloten is. Een populaire methode om te controleren of je deurafdichting werkt, is door de deur op een bankbiljet te sluiten en te proberen het eruit te trekken. Als er geen weerstand is en het biljet direct in je handen komt, is er waarschijnlijk een probleem met je afdichting.

Als je afdichting kapot is, kun je het soms repareren door het stof en vuil te reinigen. Als dat niet werkt, moet het worden vervangen.

Kapotte startrelais

Het startrelais in een koelkast helpt om de compressor te starten, die vervolgens het koelmiddel comprimeert en circuleert. Als je koelkast niet koelt, kan dit het probleem zijn.

Je kunt testen of je startrelais kapot is door te controleren op elektrische continuïteit tussen de S- en M-terminals. Als er geen continuïteit is, moet het startrelais worden vervangen. Afgezien van koelproblemen kan een verbrande geur die uit je koelkast komt, aangeven dat het startrelais kapot is.

Te volle koelkast

Een mogelijke reden voor een koelkast die niet koelt en vaak over het hoofd wordt gezien, is een te volle koelkast. Als de koelkast te vol is, kan dit de temperatuur verhogen en voorkomen dat koele lucht goed circuleert. Zorg ervoor dat je koelkast niet te vol is en houd hem goed georganiseerd om te voorkomen dat dit gebeurt.

Kapotte verdamperventilatormotor

De ventilatormotor is verantwoordelijk voor het circuleren van lucht rond het koelvak en is meestal te vinden in het vriesvak van een koel-vriescombinatie.

Je kunt een eerste indicatie krijgen of dit het probleem is met je koelkast door te controleren of je vriezer op de juiste temperatuur is terwijl je koelkast moeite heeft om te koelen. Als de vriezer in orde is, maar de koelkast nog steeds te warm is, ligt het waarschijnlijk aan de verdamperventilatormotor.

Je kunt dit bevestigen door het op dezelfde manier te controleren als de condensorventilatormotor - inspecteer op vastzittende objecten, probeer het handmatig te draaien en controleer dan op elektrische continuïteit.

Is het tijd om je oude koelkast of vriezer te vervangen?

Als je koelkast onder een van deze categorieën valt, is het misschien tijd om hem te vervangen.

Werkt de compressor constant?

Wanneer je de compressor het grootste deel van de dag hoort draaien, betekent dit dat je koelkast harder werkt dan ooit om de vereiste temperatuur te bereiken en te behouden, wat meer energie verbruikt en meer geld kost dan voorheen.

Top 10 Koelkasten aanbiedingen

Positie Winkel Product Prijs Naar webshop
1 Expert Smeg FAB5RWH5 Minikoelkast Wit 949. 00   

Je bespaart 90. 00

Bekijk aanbieding
2 Expert AEG RKB638E4MX Koelkast zonder vriesvak Zilver 999. 00 Bekijk aanbieding
3 EP Liebherr DRf 3900-20 inbouw 1-deurskoelkast 999. 00 Bekijk aanbieding
4 Expert Etna KVV7154BEI Koelkast met vriesvak Beige 999. 00 Bekijk aanbieding
5 Expert Etna KVV7154LZWA Koelkast met vriesvak Zwart 999. 00 Bekijk aanbieding
6 Expert Miele K 4373 ED ws Koelkast zonder vriesvak Wit 1019. 00 Bekijk aanbieding
7 Voordeligwitgoed.nl AEG LongFresh Koelkast inbouw 178 cm SFE818E9ZC 1025. 00 Bekijk aanbieding
8 Voordeligwitgoed.nl AEG AEG LongFresh Koelkast inbouw 178 cm SFE818E9ZC 1025. 00 Bekijk aanbieding
9 Expert Smeg FAB28RSV5 Koelkast met vriesvak Zilver 1039. 00 Bekijk aanbieding
10 Expert Smeg FAB28RCR5 Koelkast met vriesvak Wit 1039. 00 Bekijk aanbieding