Alle categorieën

tot


Wasdroogcombinaties

Laten we eerlijk zijn, investeren in een goede kwaliteit wasmachine en droger kan duur zijn. Bovendien heb je veel ruimte nodig om ze op te bergen. Als je wat geld wilt besparen of optimaal gebruik wilt maken van je ruimte, is een wasdroger een goede optie.

Hoe werken wasdrogers?

Het 'wasmachine'-gedeelte werkt zoals elke standaard wasmachine. Eenmaal geladen met kleding, vult de trommel zich met water en mengt het met wasmiddel, trekt het in de kleding. De trommel wordt vervolgens verplaatst met behulp van een agitator. Daarna wordt het water afgevoerd en weer bijgevuld met water om het wasmiddel uit te spoelen. Het wordt opnieuw afgevoerd en vervolgens gecentrifugeerd om eventueel overtollig water te verwijderen.

Het 'droger'-gedeelte werkt als een warmtepompdroger. Deze drogers verwarmen de lucht die tijdens de droogcyclus uit de was wordt gezogen en koelt deze vervolgens af, zodat deze condenseert tot water, dat vervolgens wordt afgevoerd.

Voor wie zijn wasdrogers geschikt?

Wasdrogers zijn een uitstekende optie voor veel mensen. Als je in een klein appartement of huis woont, of als je geen ruimte hebt voor zowel een wasmachine als een droger, is een wasdroger het overwegen waard.

Omdat het twee apparaten in één zijn, zijn ze ook geweldig voor mensen die tijd willen besparen. Met een wasdroger hoef je de natte was niet te sorteren, op te hangen en te wachten tot alles droog is. Is het gebruik van een wasdroger even effectief als het gebruik van een aparte wasmachine en droger?

Kort gezegd, nee. Maar dat betekent niet dat we ze meteen moeten afschrijven, vooral als we rekening houden met alle bovengenoemde punten.

In tests vinden we vaak dat de wasprestaties van wasdrogers net zo goed zijn als die van losstaande wasmachines. Maar het is de droogprestatie die niet indrukwekkend is. Dit komt doordat de wascapaciteit veel groter is dan de droogcapaciteit bij de 2-in-1 machines. Veel van de door ons beoordeelde wasdrogers hebben droogcapaciteiten die de helft, zo niet meer, zijn dan hun wascapaciteit.

Bijvoorbeeld onze topkeuze, de Siemens IQ-500 WD14U520GB, heeft een wascapaciteit van 10 kg, maar een droogcapaciteit van 4 kg. Dit betekent dat als je een volle lading wasgoed zou wassen, je meer dan de helft van de natte lading zou moeten verwijderen om de kleding volledig te drogen. Dit komt doordat kleding beter droogt wanneer het meer ruimte heeft om rond te bewegen.

Op de modellen die we hebben getest, varieert de wascapaciteit van 7 kg tot 10 kg en de droogcapaciteit van 3,5 kg tot 7 kg. Voor droogcapaciteit komt dit neer op het volgende:

  • 3,5 kg: 15 T-shirts - ideaal voor een individu of stel
  • 4 kg: 20 T-shirts - ideaal voor een individu of stel
  • 5 kg: 25 T-shirts - ideaal voor een individu of stel
  • 6 kg: 30 T-shirts/klein, laag-tog dekbed - ideaal voor een stel of klein gezin
  • 7 kg: 35 T-shirts/dubbel dekbed - ideaal voor kleine gezinnen


Wasdrogers zijn nog steeds een goede optie, zolang je voorzichtig en bedachtzaam bent bij het doen van de was door deze tips te volgen:

  • Zorg ervoor dat je de trommel niet overbelast - geef de lucht voldoende ruimte om rond je kleding te circuleren.
  • Haal items eruit die niet in de droger hoeven - sommige synthetische stoffen drogen snel aan de lucht.
  • Splits stoffen voordat je ze droogt - dit kan de droogtijd verminderen en energie besparen, evenals ervoor zorgen dat stofsoorten op de juiste temperatuur worden gedroogd volgens het wasvoorschrift.
  • Als je je kleding en lakens uitschudt voordat je het droogprogramma instelt, helpt het je kleding sneller te drogen, omdat samengeklonterde stoffen langer nodig hebben om te drogen.

Vrijstaand of ingebouwd?

Vrijstaand: Een vrijstaande machine biedt meer flexibiliteit als je de mogelijkheid wilt hebben om deze van de ene locatie naar de andere te verplaatsen. Standaardafmetingen zouden onder de meeste keukenwerkbladen moeten passen, met een hoogte van ongeveer 85 cm, een breedte van 60 cm en een diepte van 60 cm.

Ingebouwd: Deze zijn ontworpen om te worden geïnstalleerd in een keukenkast en verborgen achter een deur, om bij je andere kasten te passen. Dit type kan duurder zijn en iets kleiner dan vrijstaande machines, met dezelfde hoogte en breedte als vrijstaande, maar minder diepte, namelijk 53 cm.

Energielabel

 

Alle machines ontvangen een beoordeling van A tot G, waarbij A+++ het meest zuinig is. Hoewel de nieuwste modellen met sensoren beter zijn dan oudere modellen, zijn de bedrijfskosten afhankelijk van hoelang het wast en droogt, en hoe hard het moet werken. Een hogere centrifugeersnelheid in je wascyclus betekent bijvoorbeeld dat het minder werk hoeft te doen bij het drogen (dit wordt niet altijd aanbevolen voor delicate stoffen).

Was- en droogcapaciteit

Zoals hierboven vermeld, is de wascapaciteit van een wasdroger niet hetzelfde als zijn droogcapaciteit. Vaak kan de droogcapaciteit de helft of meer zijn van de wascapaciteit. Overweeg de droogcapaciteit voordat je een machine koopt.

Centrifugesnelheid

Van de door ons geteste wasdrogers varieerde de maximale centrifugesnelheid van 1200 tpm tot 1600 tpm, waarbij 1400 tpm het meest voorkomt. Centrifugesnelheid verwijst naar het aantal omwentelingen per minuut dat de trommel van je wasdroger draait. Je zult merken dat wasmachines een hogere centrifugesnelheid gebruiken aan het einde van een cyclus om overtollig water te verwijderen.

Als het instelbaar is, kan het instellen van je was op een hogere centrifugesnelheid economisch zijn, omdat kleding dan minder lang hoeft te drogen. Controleer altijd het label voordat je kleding wast en droogt. Als algemene regel geldt het volgende voor het centrifugeren van kleding bij de volgende snelheden:

  • Katoen: 1400 tpm+
  • Wol: 1200 tpm
  • Synthetisch: 1000 tpm
  • Delicaat: 600 tpm
  • Zijde: 400 tpm

Tijd om te wassen en te drogen met het combinatieprogramma

Voor degenen die kleding willen wassen en drogen zonder een vinger uit te steken, is het gecombineerde was- en droogprogramma op een wasdroger een zegen. Deze programma's kunnen echter lang duren. We hebben gezien dat sommige van deze cycli vier uur kunnen duren, tot wel acht en een half uur. Je moet echt nadenken over hoeveel tijd je hebt om te wachten tot het klaar is.

Andere wasprogramma's om op te letten

Katoen- en synthetische was- en droogcycli zijn beschikbaar op alle wasdrogers. Hoewel andere programma's niet essentieel zijn, verbeteren ze de gebruikerservaring en houden je kleding in betere conditie.

Hoe we wasdrogers testen

We testen de wascyclus met beddengoed en handdoeken, met 12 van de meest voorkomende vlekken (zoals gestemd door lezers van Good Housekeeping). We herhalen lading na lading was om de beste, meest energie- en waterzuinige machines te vinden. Onze grondige tests omvatten efficiëntie van het centrifugeren, watergebruik, elektriciteitsverbruik, vlekverwijdering en kreukvorming. We kijken naar de duur van de programma's en meten de trommelcapaciteiten met realistische gemengde ladingen van lakens en handdoeken.

We gebruiken ook een centrifugale spinner om water uit de was van een standaardkatoenwas te verwijderen. Het verzamelde water wordt vervolgens getest met een pH-meter, en deze meting vertelt ons hoeveel wasmiddel uit de was is verwijderd of niet, wat handig is om te weten voor mensen die gevoelig zijn voor wasmiddelen.

Om de drooginstelling te testen, wassen we de maximale hoeveelheden katoenen en synthetische lakens, handdoeken en shirts in een standaardwasmachine. Nadat de wascyclus is voltooid, wegen we het natte wasgoed en noteren we het. Vervolgens stoppen we al dat natte wasgoed in de wasdroger en stellen het in om katoen of synthetisch te drogen, afhankelijk van de test. We maken een notitie van de tijd die de droger aangeeft dat het duurt om de lading te drogen, en stellen onze eigen timer in op hetzelfde moment – we hebben gezien dat sommige machines aan het einde van de cyclus zeggen dat ze 'nog één minuut te gaan hebben' voor bijna 15 minuten.

Nadat de cyclus is voltooid, wegen we het gedroogde wasgoed opnieuw om te bepalen hoeveel water is verwijderd. We beoordelen ook of het wasgoed vochtig aanvoelt, of er specifieke vochtige plekken zijn. We kijken ook naar hoe gekreukt de overhemden zijn en hoe in de war de hele lading is.

Bij onze katoentest voegen we ook een krimpvierkant toe aan de lading. Dit wordt gemeten op een exacte grootte voordat de test begint en wordt opnieuw gemeten nadat de test is voltooid. Hiermee berekenen we hoeveel krimp, zo die er al is, heeft plaatsgevonden tijdens het drogen.

We testen ook de combinatie-instelling en kijken hoelang dit duurt van begin tot einde. Tijdens elke test meten we ook het energieverbruik om erachter te komen hoe zuinig de wasdroger is. Bij sommige tests ontdekken we dat één programma zuiniger is dan andere.

Zoals bij alle tests beoordelen we ook het gebruiksgemak en het ontwerp. Als je een apparaat meerdere keren per week gaat gebruiken, wil je er zeker van zijn dat het eenvoudig te gebruiken is. We testen alle knoppen en instellingen. En als het wifi-compatibel is, kijken we naar hoe eenvoudig de slimme functies in te stellen en te gebruiken zijn.

Top 10 Was-droogcombinaties aanbiedingen

Positie Winkel Product Prijs Naar webshop
1 Coolblue Beko HTV8716XWST SteamCure 649. 00   

Je bespaart 772. 05

Bekijk aanbieding
2 Voordeligwitgoed.nl AEG AEG STAPELKIT ZONDER UITTREKBAAR REK VOOR WASMACHINE EN DROGERS STA8GW3 50. 00 Bekijk aanbieding
3 Coolblue LG GD3M108N3 - 8/5 kg 599. 00 Bekijk aanbieding
4 MediaMarkt EVERGLADES EVWDC91461AG INV Was-droogcombinatie 619. 00 Bekijk aanbieding
5 MediaMarkt BEKO HTV8716XMST SteamCure Was-droogcombinatie 649. 00 Bekijk aanbieding
6 Expert Whirlpool FFWDB 976258E BCV BE Was-droogcombinatie Wit 699. 00 Bekijk aanbieding
7 Coolblue Beko B5DT59442W - 9/6 kg 849. 00 Bekijk aanbieding
8 Coolblue Haier HWD80-B14959EUDF 749. 00 Bekijk aanbieding
9 Expert AEG L6WBN86JW Was-droogcombinatie Wit 769. 00 Bekijk aanbieding
10 Coolblue Samsung WD80TA049BE - 8/5 kg 779. 00 Bekijk aanbieding