Alle categorieën

tot


iPhone 12

Er zijn veel technische specificaties die opvallen bij de iPhone 12, maar zonder twijfel is wat deze iPhone onderscheidt van elk ander concurrerend aanbod momenteel op de markt, de processor. De A14 Bionic is de snelste en krachtigste SoC tot nu toe in een smartphone en zorgt voor spectaculaire prestaties. Geen enkele respectabele Android kan er momenteel aan tippen. Apple beweert dat het 50% sneller is dan andere chips.

iPhone 12 bestellen

Het zijn niet alleen de veranderingen aan de binnenkant die opvallen in deze generatie. Aan de buitenkant is het eerste wat in het oog springt het retro-ontwerp - een knipoog naar de populaire iPhone 5, maar beter. Het scherm is bijna randloos, zij het nog steeds met de kenmerkende inkeping van het merk, die pronkt met zijn spectaculaire OLED-paneel. Dit 6,1-inch Super Retina XDR-display belooft levendige kleuren en zeer diepe zwarttinten, evenals een geweldige resolutie. De telefoon is ook 11% dunner, 15% kleiner en 16% lichter dan zijn voorganger. Hij is verkrijgbaar in 6 kleuren: zwart, blauw, rood, groen, wit en paars.

De cameraset blijft een van de hoogtepunten van Apple en zal ervoor zorgen dat de iPhone 12 jaar na jaar een bestseller blijft. Dit geldt niet alleen qua specificaties, maar ook dankzij eersteklas software. Apple houdt vast aan de dubbele achtercamera, met een hoofdsensor en een groothoeklens, beide 12 MP, en ze behouden een selfiecamera met dezelfde megapixels.

De verrassing komt met de Nachtmodus, die beschikt over een diafragma van f/1.6 op de hoofdlens waarmee kwalitatief goede foto's kunnen worden gemaakt bij weinig licht. Liefhebbers van video zullen blij zijn. Deze smartphone kan opnemen in Dolby Vision bij 4K, iets wat geen enkele andere kan doen.

De iPhone zonder oplader

Ondanks een groot aantal pluspunten verloor de iPhone 12 onderweg iets, inclusief een halve ster van ons. Er zit geen oplader in de doos. Het moet apart worden aangeschaft. Dit is zonder twijfel een groot nadeel, vooral gezien de prijs van de iPhone. De telefoon heeft echter wel ultrasnel draadloos opladen van 18 W, dat kan worden uitgevoerd met de "v", een noviteit als magnetische accessoire dat ook als portemonnee voor de kaarten kan fungeren.

Is de iPhone 12 nog steeds goed?

Er zijn maar weinig smartphones iconischer dan de iPhone. Het is een telefoon die het tech-landschap heeft gedomineerd sinds deze voor het eerst verscheen in 2007, en die zich in de loop der jaren voortdurend heeft ontwikkeld tot het product dat ik vandaag bekijk: de iPhone 12. Na bijna elke iteratie te hebben beoordeeld, kan ik met zekerheid zeggen dat het een product is dat enorm is veranderd sinds zijn ontstaan.

Behalve dat het me oud doet voelen, helpt dit om de iPhone 12 in context te plaatsen. Terug in 2007 had de eerste iPhone een scherm van 3,5 inch en een camera van 2MP die destijds meer als een nieuwigheid dan als een praktische manier om herinneringen vast te leggen leek. Vandaag is de iPhone 12 het enige consumentenapparaat ter wereld dat video-opnamen in 10-bits Dolby Vision kan vastleggen.

Destijds was een smartphone bedoeld voor telefoongesprekken, sms'jes en e-mails; tegenwoordig is het de manier waarop de meeste mensen zich verbinden met de wereld, hun vrienden en geliefden, en voor velen is het het belangrijkste apparaat voor mediagebruik in hun leven.

Terugkijkend is er een enorm verschil tussen de Apple-vlaggenschepen van 2020 en de allereerste iPhone. Dit is de soort vooruitgang die alleen mogelijk is door voortdurend kleine, gestage stappen te nemen; de iPhone 12, zoals de meeste iPhones die eraan voorafgingen, is weer een van die incrementele vooruitgangen.

De meest voor de hand liggende verandering dit jaar is het nieuwe uiterlijk, met de iPhones van 2020 die het uiterlijk van de tien jaar oude iPhone 4 en 4s herhalen, maar er is nog veel meer dat nieuw is. Binnenin de iPhone 12 zit de nieuwe A14 Bionic-chip van Apple - een SoC met zes kernen die opvalt omdat hij niet alleen 50% sneller is dan de A12 Bionic, maar ook omdat hij 's werelds eerste 5nm-processor is.

De iPhone 12 is iets kleiner en lichter dan voorheen, en hij is ook duurzamer dankzij het nieuwe 'Ceramic Shield'-glas aan de voorkant en een sterker glas aan de achterkant. Ondanks het feit dat het dezelfde schermgrootte heeft (6,1 inch), is het nu scherper dankzij een hogere resolutie en nieuwe "Super Retina XDR" AMOLED-displaytechnologie die het Liquid Retina IPS LCD van vorig jaar vervangt.

Het camerasysteem bestaat nog steeds uit drie lenzen (twee aan de achterzijde, één aan de voorkant), maar het is aanzienlijk verbeterd met een groter en helderder diafragma op de hoofdcamera en een nieuwe lensopstelling met zeven elementen op de hoofdcamera, plus de ongelooflijke mogelijkheid om video-opnames in 10-bits Dolby Vision HDR te maken.

En dat hoekige ontwerp is niet het enige wat Apple dit jaar heeft teruggebracht met de iPhone 12. Ook MagSafe keert terug: draadloze opladers en andere accessoires hebben nu de mogelijkheid om magnetisch aan de achterkant van de iPhone te bevestigen.

Het grootste nieuws dit jaar, afgezien van het ontbreken van een display met een hoge verversingssnelheid van 120Hz, is echter de toevoeging van 5G-ondersteuning. Hoewel de dekking in Nederland nog steeds wisselend is, betekent dit in ieder geval dat de nieuwe iPhone 12 en zijn drie zustertelefoons future-proof zijn. Je hebt misschien vandaag geen 5G nodig, maar als je over een jaar of zo de stap wilt maken, weet je dat je telefoon er klaar voor is.

Top 10 iPhone 12 aanbiedingen

Positie Winkel Product Prijs Naar webshop
1 TVoutlet Smartphone Apple iPhone 12 Wit 64 GB 6,1" 0. 00 Bekijk aanbieding
2 Blokker Apple iPhone 12 64GB Blauw 559. 00 Bekijk aanbieding
3 Expert Apple iPhone 12 64GB Smartphone Wit 569. 00 Bekijk aanbieding
4 EP Apple iPhone 12 64GB zwart 569. 00 Bekijk aanbieding
5 Expert Apple iPhone 12 64GB Smartphone Groen 569. 00 Bekijk aanbieding
6 Blokker Apple iPhone 12 256GB Wit 818. 9 Bekijk aanbieding
7 EP Apple iPhone 12 256GB rood 881. 00 Bekijk aanbieding
8 Expert Apple iPhone 12 256GB Smartphone Groen 899. 00 Bekijk aanbieding
9 Coolblue Apple iPhone 12 256GB Blauw 899. 00 Bekijk aanbieding
10 Coolblue Apple iPhone 12 256GB Zwart 976. 00 Bekijk aanbieding