Alle categorieën

tot


Externe harde schijf HDD: waar op letten en wat zijn de beste harde schijven?

Een externe harde schijf of HDD gebruik je als extra opslag. Een Hard Disk Drive gebruik je voor het bewaren van een backup, maar ook voor het delen van data of het opslaan van grote games en bestanden. Een externe harde schijf sluit je aan op jouw computer. Door het draagbare formaat, neem je jouw belangrijke data altijd eenvoudig met je mee. Wat zijn de beste harde schijven? Waar op letten als je een externe harde schijf of HDD wilt kopen?

Wat is een externe harde schijf?

Externe harde schijven gebruik je om de opslagcapaciteit van jouw desktop of laptop uit te breiden. In tegenstelling tot de interne schijf die je in je computer en andere apparaten vindt, is een externe schijf een draagbare opslagoplossing. Je neemt je data dus overal met je mee. Een HDD sluit je via een USB kabel aan. Ze hebben vrijwel dezelfde functie als een USB stick, maar bieden wel veel meer opslagcapaciteit. Afhankelijk van het aantal MB’s.
 

Hoe kies ik een goede HDD of externe harde schijf?

Als je een HDD wilt kopen voor extra opslag, is het natuurlijk wel belangrijk om te weten op welke specificaties je moet letten. Zoals de opslagcapaciteit, de overdrachtssnelheid en het formaat van de externe harde schijf. Dat is zeker belangrijk als je de HDD ook mee wilt nemen. Hieronder lees je de belangrijkste specificaties van externe harde schijven.

 • Opslag: de opslagruimte die je nodig hebt hangt af van waar je de externe harde schijf voor wilt gebruiken. Kies een HDD die ongeveer 2 keer meer opslag biedt als dat je nodig hebt. Zo weet je zeker dat je nooit een tekort hebt aan opslag als dat nodig is.
 • Compatibiliteit:  De meeste externe harde schijven kun je gebruiken in combinatie met de bekende besturingssystemen. Bijvoorbeeld voor Windows en Apple computers.
 • Behuizing: als je een HDD wilt kopen, is het belangrijk om op de behuizing te letten. Deze moet stevig genoeg zijn. Een externe harde schijf is gevoeliger voor schokken en schade dan een SSD. Een HDD bevat bewegende onderdelen en een SSD niet. De beste externe harde schijven hebben een extra beveiligde behuizing. Eventueel kun je de HDD voorzien van een schokbestendige case om haperingen te voorkomen.
 • Connectiviteit: de meeste HDD of externe harde schijven kun je verbinden met USB-A. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer externe opslagapparaten met een USB-C aansluiting. Sommige externe harde schijven of nieuwere HDD’s, hebben een Thunderbolt aansluiting om een hogere overdrachtssnelheid te kunnen behalen.
 • Databeveiliging: als je een nieuwe externe harde schijf wilt kopen voor het opslaan van  vertrouwelijke data, is het ook belangrijk om op de gegevensbeveiliging te letten. De beste externe HDD schijven zijn voorzien van veilige encryptie software.
   

Hoeveel opslagcapaciteit heb ik nodig?

Hoeveel opslagcapaciteit jouw externe harde schijf nodig heeft, is afhankelijk van de data die je wilt opslaan. Voor documenten heb je minder opslag nodig dan voor games bijvoorbeeld. Hieronder vind je een overzichtelijke lijst met het type opslag en de capaciteit.

 • Muziek: 1 tot 4 TB
 • Video opslag: 2 tot 4 TB
 • Video bewerken: 4 tot 4+ TB
 • Foto opslag:1 tot 2 TB
 • Foto bewerken: 2 tot 2+ TB
 • Documenten: 128 tot 256 GB
   

Dit zijn de beste HDD of externe harde schijven van dit moment

 1. Toshiba Canvio Flex 1TB

Deze externe harde schijf van Toshiba heeft een leessnelheid van 150 MB/sec en een schrijfsnelheid van 160MB/sec. De Canvio Flex heeft een opslagcapaciteit van 1TB en kan worden aangesloten met zowel USB-C als USB-A. Deze HDD van Toshiba heeft een compacte en stevige behuizing. Je kunt de harde schijf dus ook veilig met je meenemen.

Connectiviteit: USB Schrijfsnelheid: 160MB/sec
Opslagcapaciteit: 1TB Gewicht: 234 gram
Leessnelheid: 150 MB/sec Prijs +/-: € 74,70

 

 1. Seagate One Touch 2TB

De Seagate One Touch heeft een stevige behuizing die stootbestendig is. De One Touch externe harde schijf heeft een lees- en schrijfsnelheid van 145 MB/sec en 136 MB/sec. Deze snelheid is geschikt als je een HDD zoekt voor de opslag van back-ups, bestanden en foto's. Daarnaast heeft de Seagate One Touch 2TB ook een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Connectiviteit: USB  Schrijfsnelheid: 136 MB/sec
Opslagcapaciteit: 2TB Gewicht: 358 gram
Leessnelheid: 145 MB/sec Prijs +/-: € 74,90

 

 1. SanDisk G-Drive Armor 2TB

Deze HDD van Sandisk heeft een ultrasterke behuizing van aluminium met daarom een stootrand van rubber. Deze externe harde schijf is dus bestand tegen schokken en vallen. Daarnaast is de HDD van SanDisk ook waterdicht. De HDD heeft een USB aansluiting, 2TB opslagruimte, een leessnelheid van 119 MB/sec en een schrijfsnelheid van 141 MB/sec.

Connectiviteit: USB Gewicht: 399 gram
Opslagcapaciteit: 2TB Schrijfsnelheid: 141 MB/sec
Leessnelheid: 119 MB/sec Prijs +/-: € 127,95

Top 10 Externe harde schijf HDD aanbiedingen

Positie Winkel Product Prijs Naar webshop
1 Megekko Seagate HDD NAS 3.5 2TB ST2000VN004 IronWolf 94. 9   

Je bespaart 13. 95

Bekijk aanbieding
2 Megekko WD HDD 3.5 2TB WD20EFPX Red Plus 96. 85 Bekijk aanbieding
3 Megekko Seagate HDD 3.5 4TB ST4000DM004 Barracuda 98. 85 Bekijk aanbieding
4 Megekko WD HDD 3.5 2TB WD20EFZX Red Plus 98. 9 Bekijk aanbieding
5 Megekko StarTech.com HDD Dock USB 3.0/eSATA Dual UASP 98. 95 Bekijk aanbieding
6 Megekko Transcend StoreJet Externe HDD 2TB 2.5 Paars 101. 95 Bekijk aanbieding
7 Megekko Seagate HDD NAS 3.5 4TB ST4000VN006 Ironwolf 102. 90 Bekijk aanbieding
8 Megekko WD HDD 3.5 1TB S-ATA3 WD1005FBYZ Gold 103. 85 Bekijk aanbieding
9 Megekko WD HDD 3.5 3TB 256MB WD30EFAX Red 107. 9 Bekijk aanbieding
10 Megekko Seagate HDD NAS 3.5 3TB ST3000VN006 Ironwolf 108. 85 Bekijk aanbieding