Alle categorieën

tot


Scanners kopen: waar op letten

Scanners hebben verschillende functies en mogelijkheden. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf? Kies je voor een scanner met een printer, wil je ook op A3 formaat kunnen printen of wil je een losse scanner kopen? Voor thuisgebruik zijn scanners ook vaak voorzien van een printer. Je hebt dus maar één apparaat nodig om documenten te kunnen scannen én te kunnen printen. Maar waar moet je op letten als je scanners wilt kopen?

Geen producten gevonden!

Waar op letten als je een printer scanner wilt kopen?

Scanners zijn onmisbaar voor op kantoor, maar natuurlijk ook voor thuis. Hiermee kun je vrijwel alle soorten documenten digitaal maken. Er zijn veel verschillende soorten scanners. Zoals een flatbed scanner of apparaten waarmee je documenten of foto’s kunt scannen. Een scanner waarmee je ook kunt printen, wordt ook wel een alles-in-één printer genoemd. Maar waar op letten bij de koop? Dit zijn de belangrijkste specificaties van een scanner op een rij.

Aansluiting of interface

Natuurlijk moeten scanners worden aangesloten op een extern apparaat. Zoals een computer bijvoorbeeld. Als je scanner wilt kopen, is het dus ook belangrijk om op de interface te letten. Moderne scanners voor thuisgebruik hebben een USB-aansluiting.

Resolutie

Een hoge resolutie is nodig als je kwalitatieve scans wilt maken. De resolutie wordt aangegeven in DPI en kent 2 verschillende waarden. De meeste scanners hebben een resolutie die varieert van 600-1200. De digitale resolutie zorgt ervoor dat je ook grote bestanden helder en duidelijk kunt scannen. De optische resolutie is verantwoordelijk voor het aantal pixels en daarmee ook direct het belangrijkst voor kwalitatieve scans.

OCR software

Wil je documenten inscannen waarvan je vervolgens ook de tekst wilt bewerken? Dan heb je scanners met OCR of Optical Character Recognizing nodig. De scanner zorgt er dan voor dat de scan wordt weergegeven als een tekstbestand in plaats van als een foto. De meeste scanners zijn niet standaard uitgerust met deze functie. De software moet je dan apart kopen. Als je kiest voor duurdere scanners wordt vaak wel aparte software meegeleverd.

ADF automatische doorvoer

Scanners zijn vaak ook uitgerust met ADF of Automatic Document Feeder. Door deze functie worden de documenten helemaal vanzelf doorgevoerd. Dit hoef je dus niet één voor één te doen. Niet elke scanner is voorzien van deze mogelijkheid. Wil je veel documenten scannen? Dan is ADF wellicht een belangrijke specificatie om op te letten bij de aankoop.

Scanner met printer kopen

Wil je een scanner met een printer kopen? Dan is het ook belangrijk om op de capaciteit van de papierlade te letten. Als je veel wilt printen, dan is een ruime lade handiger. Zo voorkom je dat je het papier constant moet bijvullen. Een standaard all-in-one printer met scanner heeft een papierlade met een capaciteit die varieert van 60 tot 100 vellen. Als je kiest voor professionele apparaten, dan biedt de lade vaak ruimte aan tot wel 300 vellen papier.

Printen op A3 formaat met een printer-scanner?

Als je kiest voor een all-in-one printer met een scanner, wil je mogelijk ook op A3 formaat kunnen printen. Niet elk apparaat is daarvoor geschikt. Als je ook grote formaten wilt kunnen afdrukken of scannen, dan heb je over het algemeen een professionele printer met scanner nodig. Apparaten voor thuisgebruik zijn vaak niet geschikt voor het printen op A3 formaat.

De beste merken scanners voor thuis

Verschillende merken printers voor thuis.

Fujitsu

Fujitsu is al jarenlang marktleider op het gebied van scanners en printers voor thuisgebruik en op kantoor. Als je op zoek bent naar een draadloze scanner voor documenten, is de Fujitsu ScanSnap iX1500 een goede keuze. Wil je liever een front-desk scanner kopen? Kies dan voor de Fujitsu fi-800R met een 24-bits kleurdiepte en een dpi van 600 x 600.

Epson

Ook Epson heeft scanners voor het digitaliseren van foto’s en tekstbestanden. Als je graag een flatbed scanner wilt kopen, is de Epson Perfection V39 een goede keuze. Dit apparaat heeft een dpi van 4800 x 4800 én je kunt teksten scannen en bewerken in PDF of Word.
 

Canon

Wil je een compacte scanner kopen voor multifunctioneel gebruik? De Canon CanoScan LiDE 300  heeft een scanresolutie van 2400 x 2400. Het apparaat heeft een LCD scherm en is voorzien van een kleurdiepte van 48 bits. Deze scanner is geschikt voor documenten, maar ook voor het digitaal maken van foto’s. De CanoScan heeft een snelheid van 6 ppm.