Alle categorieën

tot


Componenten en onderdelen voor electronica projecten

Ben je een liefhebber van elektronica en ontwerp of bouw je jouw projecten het liefst zelf? Dan zijn goede componenten en onderdelen onmisbaar. Zoals behuizingen en connectoren, maar ook development boards. Waarvoor gebruik je deze onderdelen en welke functie hebben ze? Wat zijn de beste merken voor elektronica componenten en onderdelen?

Geen producten gevonden!

Elektronica onderdelen en hun functie

Kies voor componenten sets of losse onderdelen. Met de juiste elektronica breng je jouw project naar een hoger niveau. Welke functie hebben de belangrijkste componenten?

Behuizingen

Een behuizing is onmisbaar als je jouw project wilt beschermen tegen vuil, maar ook een impact van buitenaf. De onderdelen en componenten zijn vaak kwetsbaar. Er zijn verschillende soorten behuizingen. Kies voor een waterdichte of weersbestendige behuizing. Bijvoorbeeld als je jouw project vooral buitenshuis wilt gaan gebruiken. Er zijn ook stapelbare behuizingen, cases met anti-slip voetjes of met een interne heatsink en koeler.
 

Breakout boards

Breakout boards maken het gebruik van sensoren en componenten mogelijk en makkelijk. Dit is namelijk niet bij elk project mogelijk. Met een breakout board kan dit wel. Kies voor een plug-and-play board met I2C aansluitingen of een digitale lichtsensor. Er zijn ook breakout boards met een ingebouwde sensor die de luchtvochtigheid en zelfs ook de luchtdruk meet.

Breadboards en protoboards

Wil je jouw elektronica project voorzien van circuits maar wil je niet solderen? Dan heb je ook breadboards nodig. Vervolgens kun je jouw bouwwerk overbrengen van het breadboard naar een protoboard waardoor je een stevige constructie creëert. Breadboards zijn leverbaar in verschillende formaten. Dat geldt ook voor protoboards. Sommige breadboards en protoboards zijn tweezijdig te gebruiken waardoor je ook aan 2 zijden kunt solderen.
 

Connectoren

Connectoren worden ook wel headers genoemd. Je gebruikt ze voor het plaatsen van de printplaten of protoboards die jouw elektronica project nodig heeft. Je kunt kiezen voor female en male connectoren. Headers zijn leverbaar met verschillende hoeveelheden pinnen en opstellingen. Connectoren met 12, 16 en 20 pinnen zijn daarbij het populairst.

Development boards

Heb je een mooi project bedacht en wil je hier zo snel mogelijk mee aan de slag? Dan heb je ook een basis nodig. Op een development board komt jouw creatie tot leven. Deze boards zijn voorzien van allerlei handige componenten en onderdelen. Zoals GPIO’s voor het verbinden van elektronica, maar ook van een microcontroller en voldoende geheugen. Er zijn ook development boards met kant-en-klare headers of connectoren. Zo komt jouw elektronische project nog sneller uit de startblokken en ben je zeker van een goede start.
 

Componenten sets

Componenten sets bevatten verschillende onderdelen. Afhankelijk van welke set je kiest, kun je direct aan de slag met jouw project. Er zijn sets met drukknoppen en schakelaars, maar ook met keramische of elektrolytische condensators of een set met printconnectoren.

Arduino of Micro:bit componenten en onderdelen

Arduino of Micro:bit componenten en onderdelen.

Arduino

Arduino is niet alleen populair in componenten en onderdelen, maar de boards zijn ook nog eens makkelijk in gebruik. Arduino heeft verschillende soorten boards in zijn assortiment. Zoals het Arduino Uno board voor het coderen van elektronica. De Arduino Nano gebruik je voor domotica in- en rondom huis en is zelfs helemaal compatible met de cloud.

Micro:bit

Micro:bit wordt veel gebruikt door bouwers die educatieve projecten willen maken. De componenten en onderdelen omvatten componenten sets, maar ook add-ons en uitbreidingen en verschillende soorten boards. De Micro:bit Wonder Building set gebruik je bijvoorbeeld voor projecten met technisch Lego. Kennismaken met programmeren kan op een leuke en eenvoudige manier met de Kitronik Inventor Kit voor de BBC Micro:bit.

Bekende merken domotica en elektronica componenten

Adafruit: dit is één van de meest bekende merken op het gebied van elektronische componenten en onderdelen. Zoals breakout boards. De onderdelen zijn daarnaast zeer gebruiksvriendelijk. Adafruit is onder meer bekend van Circuit Playground en Feather.

SparkFun: dit merk maakt het bouwen van elektronicaprojecten voor iedereen mogelijk. De producten zijn makkelijk in gebruik. Het assortiment bestaat uit ruim 3.000 producten en overzichtelijke en begrijpelijke handleidingen. Projecten bouwen wordt zo nog leuker.

TotemMaker: dit merk is gespecialiseerd in snijdbare onderdelen en componenten voor prototyping en robotica op elk niveau. De platformen zijn eenvoudig in gebruik en bieden een constructie voor vrijwel alle soorten projecten. Zoals een rack voor het vastklikken van grove modules. Het merk levert ook constructie onderdelen en componenten sets.