Alle categorieën

tot


Platenspelers: waar moet je op letten als je een platenspeler wilt kopen?

Een platenspeler is weer helemaal terug van weggeweest. Steeds meer grote merken breiden hun assortiment uit met platenspelers. Natuurlijk voorzien van de technische snufjes van nu. Zo zijn sommige platenspelers nu bijvoorbeeld ook voorzien van bluetooth 5.0. Wil je graag een platenspeler kopen? Dan is het belangrijk om te weten waar je op moet letten.

Diverse typen platenspelers

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten platenspelers. Tegenwoordig kun je een platenspeler kopen met bluetooth, maar ook met een radio of een ingebouwde CD-speler. Dat is vooral een goede keuze als je niet alleen vinylplaten wilt afspelen, maar ook andere apparaten wilt kunnen aansluiten. Als je geen aparte speakers wilt aansluiten, kun je ook kiezen voor een platenspeler met luidsprekers. Maar waar moet je op letten bij de aankoop?
 

Wat maakt een platenspeler goed? De belangrijkste specificaties op een rij

Wat maakt platenspelers goed? Is dat het toerental of de aansluitmogelijkheden die het apparaat biedt? De kwaliteit van platenspelers wordt ook bepaald door de aandrijving, zoals belt drive of direct drive, maar ook door de naald die vastzit aan de arm van de platenspeler.

Toerental of RPM van de platenspeler

RPM staat voor Rotations Per Minute. Des te hoger het toerental of de rotaties, des te sneller het plateau waarop de vinylplaat ligt draait. Ook de naald beweegt dus sneller als je een platenspeler met een hoog toerental kiest. Als je een platenspeler wilt kopen, is het belangrijk om op de RPM te letten. De beste platenspelers hebben een toerental van 33, 45 of 78. 33 RPM is de meest gebruikte snelheid voor de elpees die nu worden gedrukt.

Aansluitmogelijkheden

Een goede platenspeler moet ook voldoende aansluitmogelijkheden hebben. Bijvoorbeeld voor het aansluiten van externe apparaten als je geen platenspeler met bluetooth hebt. In elk geval zijn phono en line ingangen belangrijk. Bijvoorbeeld als je een MP3 speler of een versterker wilt kunnen aansluiten op een platenspeler. Ook USB-uitgangen worden steeds belangrijker voor een platenspeler. Daarmee kun je de muziek op de vinylplaat digitaliseren.

De aandrijving

Platenspelers zijn voorzien van een direct drive of een belt drive aandrijving. Als je kiest voor een apparaat met belt drive, dan wordt het plateau van de platenspeler aangedreven door een snaar. Kies je voor een direct drive platenspeler, dan heeft het plateau zijn eigen aandrijving in de vorm van een motor. De verschillen tussen belt drive en direct drive merk je vooral aan hoe snel het plateau van de platenspeler tot stilstand komt. Voor privégebruik zijn belt drive platenspelers heel populair. Een muzikant maakt liever gebruik van direct drive.

Ovale of ronde naald

Zonder naald geen muziek. Als je een platenspeler wilt kopen, let je dus ook op de naald. Een ovale of elliptische naald glijdt makkelijker door de gleufjes in de vinylplaat. Dat betekent dat je kunt genieten van een meer intense klank. De muziek wordt afgespeeld tot in de kleinste details. Een sferische of ronde naald wordt vooral professioneel gebruikt. Platenspelers voor thuisgebruik zijn dus over het algemeen voorzien van een ronde naald.

De beste merken platenspelers

Wil je een platenspeler aanschaffen om thuis te kunnen luisteren naar die heerlijke sound van vinyl platen? Dan heb je de keuze uit heel veel merken. De beste merken platenspelers hebben we op een rij gezet. Dat maakt de keuze voor een goede platenspeler makkelijker.

Lenco platenspeler De beste platenspelers in diverse prijsklassen.
Pro-Ject platenspeler Platenspelers met OM5e enUSB-aansluitingen.
Sonos platenspeler Platenspeler (Pro-Ject) met Sonos audio systeem.
Fenton platenspelers Met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
Audio Technica platenspeler Apparaten met bluetooth en USB-aansluitingen.


Wat is de beste betaalbare platenspeler?

Ben je op zoek naar een betaalbare platenspeler? Dan kies je voor platenspelers van Lenco of Fenton. Deze merken hebben kwaliteit hoog in het vaandel staan, maar houden de prijzen van de platenspelers toch betaalbaar. Een Lenco platenspeler kopen doe je al vanaf ongeveer € 100,00. Zoals de Lenco LS-50 bijvoorbeeld. Je hebt dan een mooie houten platenspeler met een stofkap en een belt drive. Deze variant heeft ook een ingebouwde voorversterker, een USB aansluiting én ingebouwde speakers. Je kunt dus direct genieten!

Een andere betaalbare platenspeler is de Fenton RP 115. Voor een prijs van ongeveer € 60,00 heb je een platenspeler in een koffer met bluetooth, ingebouwde speakers en een USB-ingang voor het aansluiten van externe apparaten. Zoals je MP3 speler bijvoorbeeld.

Top 10 Platenspelers aanbiedingen

Positie Winkel Product Prijs Naar webshop
1 TVoutlet Platenspeler Victrola Eastwood Hi-Fi Zwart 113. 00   

Je bespaart 1237. 00

Bekijk aanbieding
2 TVoutlet Platenspeler Victrola Re-Spin Blauw 129. 00 Bekijk aanbieding
3 Expert Pro-Ject T2W Rainier Platenspeler Zwart 808. 00 Bekijk aanbieding
4 Doublepoint Project: X1 Platenspeler - Zwart Hoogglans 879. 00 Bekijk aanbieding
5 Doublepoint Project: X1 Platenspeler - Walnoot 999. 00 Bekijk aanbieding
6 Doublepoint Magnat: MTT 990 Platenspeler - Zwart 999. 00 Bekijk aanbieding
7 Expert Victrola VPT-3000 Stream Carbon Platenspeler 999. 00 Bekijk aanbieding
8 Expert Dual CS 618Q Platenspeler Zwart 1099. 00 Bekijk aanbieding
9 Expert Dual CS 618Q Platenspeler Zwart 1249. 00 Bekijk aanbieding
10 Doublepoint Roksan: Attessa Platenspeler - Zwart 1350. 00 Bekijk aanbieding