Alle categorieën

Hoe kies je een laptop? Laptop kopen die bij je past

Hoe kies je een goede laptop die voldoet aan jouw eisen en wensen? Laptops zijn niet meer weg te denken van de thuiswerkplek of het kantoor. We gebruiken ze voor zakelijke doeleinden, maar bijvoorbeeld ook voor videobewerking en gaming. Door hun compacte formaat zijn ze heel makkelijk mee te nemen. Naar de flexwerkplek en zelfs op vakantie.

Een laptop kiezen die bij je past is belangrijk. Als je het apparaat alleen wilt gebruiken voor tekstverwerking of het versturen van mail, is een zware processor niet nodig. Ben je vaak onderweg? Kies dan voor een nieuwe laptop die lekker licht van gewicht is. Een laptop kiezen doe je niet alleen op basis van het gebruiksdoel, maar ook door te letten op het besturingssysteem, het beeldschermformaat, de connectiviteit en de prijs van de laptop.

Hoe kies ik een geschikte laptop: 6 belangrijke specificaties

Als je een nieuwe laptop wilt kopen, kun je overweldigd worden door het enorme aanbod. Omdat je door de bomen het bos niet meer ziet, is de kans groot dat je een verkeerde keuze maakt. Hoe kies je dan wel een nieuwe laptop die helemaal aansluit bij jouw wensen en doelen? Dat doe je door deze computers te selecteren op basis van deze 6 specificaties.

Gebruiksdoel van de laptop

Hoe kies je een laptop? Een nieuwe notebook kopen doe je in de eerste plaats door het gebruiksdoel te bepalen. Laptops voor flexwerkers zijn vaak licht van gewicht. Als je voornamelijk op één vaste plek of op kantoor werkt, is een laptop met een groot beeldschermformaat en een dual-display optie fijn. Wil je een laptop kopen die je kunt gebruiken voor het editen van video’s of content? Dan zijn een snelle processor, een hoge beeldschermresolutie en RAM geheugen van belang. Bepaal dus eerst het gebruiksdoel.

Beeldscherm formaat en schermresolutie

Een laptop kan verschillende beeldschermformaten hebben. Des te groter de diagonaal van het scherm, des te groter de laptop. Een 17 inch laptop is het grootst. Deze zijn het meest geschikt voor werken op één vaste plek. Zoals de thuiswerkplek of het kantoor. Deze laptops zijn minder praktisch om mee te nemen. Ze zijn groter en over het algemeen ook zwaarder.

Wil je een laptop kiezen van 15,6 inch? Dit is het meest gangbare beschermmateriaal voor flexwerkers. Deze laptops zijn makkelijk mee te nemen en relatief licht van gewicht. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een mini laptop. Deze hebben een beeldscherm formaat dat kan variëren van 13 tot 14 inch. Ze zijn licht van gewicht en makkelijk mee te nemen. Naar je werk of naar school, maar ook op de bank. De keuze is minder ideaal voor het uitvoeren van complexe taken of als je wilt werken met een gedeeld scherm bijvoorbeeld.

Een nieuwe laptop kiezen doe je ook door te letten op de schermresolutie. Dit zegt iets over de beeldscherpte. Des te meer pixels, des te hoger de resolutie en des te scherper de beeldweergave. Een goede beeldschermresolutie is bijvoorbeeld 1920 x 1080 ppi. Je kunt ook kiezen voor 4K- of UHD resoluties. Deze laptops zijn vaak wel duurder in aanschaf.

Processor

Wil je een krachtige en snelle nieuwe laptop kopen? Dan is het heel belangrijk om op de processor te letten. De goedkope laptops zijn vaak voorzien van een AMD processor. Heb je een groter budget, dan heb je ook de keuze uit laptops met een Intel processor. Zoals i3, i5 of i7 processors voor de échte zware  taken. Zoals videobewerking en gaming bijvoorbeeld. Wil je een laptop kiezen die krachtig genoeg is voor dagelijkse taken? Dan volstaat een i5 processor. Voor lichte taken, surfen op het internet of tekstbewerking, kun je eventueel ook kiezen voor een Windows laptop met een Celeron of Pentium processor van Intel.

Werkgeheugen of RAM

Hoe kies je een laptop met voldoende werkgeheugen of RAM? Ook daarvoor ga je af op het gebruiksdoel. Als je voornamelijk zware taken moet uitvoeren, is een laptop met 8 GB RAM vaak genoeg. Wil je een nieuwe laptop kopen voor het beantwoorden en versturen van e-mails, surfen op het internet of tekstverwerking? Dan kun je ook volstaan met 4 GB RAM.

Twijfel je tussen een laptop met 4 GB of 8 GB werkgeheugen? Dan kun je de RAM later ook van een upgrade voorzien. Dit is niet bij elke laptop mogelijk. Het is dus belangrijk om hier voor of tijdens de aankoop op te letten. Bij sommige laptops is de geheugenmodule te vervangen en te upgraden. Je kunt dan op een later tijdstip meer RAM toevoegen.

Besturingssysteem

Een goede laptop kiezen die bij je past doe je ook door de verschillende besturingssystemen met elkaar te vergelijken. Grofweg kun je kiezen voor een laptop met een Mac OS, een Windows of een Google besturingssysteem. Het Google systeem heet ChromeOS en wordt gebruikt in Chromebooks. Dit zijn budgetvriendelijke laptops waarbij je werkt in de Cloud.

Een laptop met een Windows besturingssysteem is populair en leverbaar in verschillende prijsklassen. Afhankelijk van het schermformaat, de RAM en de processor. Je kunt ook kiezen voor Mac OS systeem. Deze besturingssystemen vind je op de MacBooks van Apple. Deze laptops van het merk Apple vallen over het algemeen wel in het duurdere segment.

Prijsklasse

Een laptop kopen die aan jouw wensen voldoet moet ook binnen jouw budget vallen. Een Chromebook is het goedkoopst, maar daarmee ben je wel gebonden aan werken in de Cloud. De prijs van een laptop met een Windows besturingssysteem varieert van enkele honderden tot ruim € 1.500. Afhankelijk van één of meer van de bovenstaande specificaties.

Als je een laptop wilt kiezen voor uitvoeren van simpele taken, is het niet nodig om een dure laptop met een zware processor en een groot RAM geheugen te kopen. Door te bepalen welke specificaties belangrijk voor je zijn, vind je altijd een laptop die past binnen je budget.

Zo kies je de perfecte laptop

Hoe kies je een laptop? Dat doe door jezelf af te vragen wat echt belangrijk voor je is. Zoek je een laptop voor videobewerking of gaming? Let dan op de schermresolutie en de processor. Heb je een nieuwe laptop nodig voor op de flexwerkplek of onderweg? Let dan op het beeldschermformaat. Deze bepaalt voor een groot deel ook het gewicht van de laptop. Het formaat van het scherm is ook belangrijk als je een laptop wilt kopen voor het verwerken van teksten. Met een groot scherm werk je makkelijker met 2 schermen naast elkaar.

Gerelateerde artikelen

Top 20 specificaties van een laptop: waar op letten bij de aankoop?

Top 20 specificaties van een laptop: waar op letten bij de aankoop?

Maa 29, 2024 #Laptops

Waar moet je op letten als je een laptop wilt kopen? Verschillende specificaties zijn belangrijk. Zoals het RAM-geheugen, de processor en het besturingssysteem.

Beste Apple AirPods: 4e generatie AirPods in 2024

Beste Apple AirPods: 4e generatie AirPods in 2024

Maa 29, 2024 #AirPods

Wat zijn de beste AirPods van dit moment? Goed nieuws voor de liefhebbers van deze Apple oordopjes. In 2024 kunnen we de 4e generatie AirPods verwachten in 2 uitvoeringen.

Top 3 MacBooks: MacBook Air 2024 met M3 chip

Top 3 MacBooks: MacBook Air 2024 met M3 chip

Maa 29, 2024 #Laptops

Wat zijn de 3 beste MacBooks van dit moment? We kunnen je alvast verklappen dat de nieuwe MacBook Air 2024 mét M3 chip in de top 3 staat van beste laptops van Apple.